Săptămâna 18 – 22 iunie a adus maxime istorice pentru cei trei indici de la Bursa de Valori Bucureşti, în centrul atenţiei fiind tranzacţiile cu cele cinci societăţi de investiţii financiare. Dacă pe pieţele externe de acţiuni vorbeam de valori record pentru indicii caracteristici atât din pieţele consacrate, cât şi din pieţele regionale, de câteva săptămâni a venit şi rândul pieţei de la Bucureşti să stabilească noi repere. Semnalul a venit în şedinta
Săptămâna 18 – 22 iunie a adus maxime istorice pentru cei trei indici de la Bursa de Valori Bucureşti, în centrul atenţiei fiind tranzacţiile cu cele cinci societăţi de investiţii financiare.
Dacă pe pieţele externe de acţiuni vorbeam de valori record pentru indicii caracteristici atât din pieţele consacrate, cât şi din pieţele regionale, de câteva săptămâni a venit şi rândul pieţei de la Bucureşti să stabilească noi repere.
Semnalul a venit în şedinta de luni, când indicii au depăşit precedentele maxime, iar valoarea tranzacţiilor practic s-a dublat faţă de şedintele anterioare. Treptat, agresivitatea cumpărătorilor a fost tot mai ridicată, momentul de maxim fiind atins în şedinţa de joi, când s-a înregistrat o creştere de aproape şase procente pentru indicele BET-FI. Cu toate că pieţele externe erau în cea mai mare parte în scădere, evoluţia bună din sectorul societăţilor de investiţii financiare a adus creşteri şi pentru restul societăţilor, dar mult mai modeste.
La închiderea şedinţei de vineri, indicii înregistrau creşteri săptămânale între 2% pentru BET şi aproape 11% pentru BET-FI. Indicele BET-C a câştigat 2,7%, vineri fiind a şaptea şedinţă consecutivă de creştere. Faţă de sfârşitul anului trecut, randamentul mediu obţinut de investitori se situează între 14% dacă s-ar fi investit în principalele companii prezente în coşul indicelui BET şi de aproape 30% în cazul acţiunilor SIF.
Spre comparaţie, dintre cele mai cunoscute pieţe consacrate de acţiuni, cel mai bun randament pentru aceeaşi perioadă s-a obţinut pe piaţa germană, unde indicele DAX a crescut cu 21%. Pe pieţele regionale, randamentele maxime au fost de aproximativ 10-12%, în acest interval încadrându-se pieţele de la Sofia (+13% – indice Sofix), Praga (+12% – CTX Euro) şi Varşovia (+11% – PTX Euro).
Revenind la sectorul societăţilor de investiţii financiare, trei dintre acestea au înregistrat o creştere săptămânală de peste 11%, în condiţiile în care fiecare societate a stabilit noi maxime istorice de tranzacţionare. Cel mai bun randament săptămânal a fost adus de SIF Oltenia, 13,3%, iar la polul opus avem acţiunile SIF Transilvania, cu o creştere de 8,7%. Evoluţia din această săptămână a adus creşteri pentru acţiunile SIF1, SIF2 şi SIF5 şi faţă de începutul anului, după o lungă perioadă în care preţurile erau la nivelul de acum şase luni. Pentru perioada imediat următoare e de aşteptat să avem o volatilitate ridicată pentru preţurile de tranzacţionare, fiind de urmărit dacă precedentele maxime istorice vor deveni nivele suport. Acesta ar fi un semnal destul de clar privind evoluţia ascendentă în continuare.
În sectorul bancar, acţiunile BRD au înregistrat o corecţie aşteptată, de 1,5%, după ce în finalul săptămânii trecute acţiunile creşteau spectaculos cu 12%. Banca Transilvania a câştigat 4,7%, iar Banca Carpatica a confirmat suportul de la 0,535 lei şi a înregistrat o creştere de aproape un procent.