"Declinul activităţii de tranzacţionare pe piaţa de acţiuni a fost determinat, pe de o parte, de intensificarea îngrijorărilor privind soarta zonei Euro şi a consecinţelor aferente, şi explicat, pe de altă parte, de comparaţia cu o perioadă a anului trecut marcată de listarea Fondului Proprietatea, care a determinat în prima parte a 2011 valori de tranzacţionare trimestriale record din ultimii 4 ani", se menţionează în comunicat.
Pe de altă parte, piaţa produselor structurate a înregistrat cel mai bun trimestru de la lansarea acestui segment, valoarea de tranzacţionare fiind triplă faţă de trimestrul doi din 2011. Venituri mai mari, în medie cu 20%, au fost obţinute din activitatea de vânzare de date şi menţinerea la tranzacţionare a emitenţilor. În trimestrul doi al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, profitul operaţional al BVB a crescut cu 37%, până la valoarea de 1,73 milioane lei, pe fondul reducerii cheltuielilor operaţionale cu mai mult de 12%.
"Scăderea cheltuielilor operaţionale a fost determinată de diminuarea cheltuielilor de personal, cheltuieli cu cea mai mare pondere în total, şi cheltuieli mai mici înregistrate pentru activităţi de promovare şi cele de funcţionare. Înregistrarea unei creşteri a profitului operaţional în trimestrul 2 din 2012 faţă de acelaşi interval din 2011 a compensat la nivelul semestrului din scăderea de 36% a profitului operaţional în trimestrul unu din 2012 faţă de acelaşi interval din 2011", se menţionează în comunicatul BVB.
Marja profitului operaţional s-a îmbunătăţit la 35% în trimestrul doi din 2012, faţă de 27% în acelaşi trimestru din 2011.
Profitul financiar a cumulat 3,67 milioane lei în trimestrul doi, în scădere cu 61% faţă de al doilea trimestru din 2011, când a fost de 9,52 milioane lei. Rezultatul din activitatea financiară a fost influenţat de înregistrarea unor venituri din dividende de la Depozitarul Central de peste 4 ori mai mici, în valoare de doar 1,88 milioane lei în trimestrul doi din 2012, în condiţiile în care dividendele de anul trecut au inclus un dividend excepţional aferent anului 2007 şi un dividend aferent anului 2010, un an cu rezultate bune, influenţate de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea.
Pe de altă parte, veniturile din diferenţe de curs valutar aferente reevaluării investiţiilor financiare pe termen scurt şi a lichidităţilor în valută au influenţat pozitiv rezultatul financiar. "Dividendele record plătite de BVB acţionarilor începând cu luna iunie 2012 au redus soldul disponibilităţilor, cu impact negativ asupra veniturilor din dobânzi", se mai arată în comunicatul citat.
Profitul net al BVB a totalizat 4,86 milioane lei în al doilea trimestru din 2012. După primele şase luni din acest an, Bursa de Valori Bucureşti a raportat un profit net de 7,64 milioane lei, în condiţiile unei cifre de afaceri de 9,95 milioane lei.
Cifra de afaceri a BVB este formată, în principal, din comisioanele de tranzacţionare a tuturor instrumentelor listate, din tarifele înregistrate din activitatea de listare a companiilor şi instrumentelor pe diferite pieţe şi din vânzarea de date bursiere către diverşi utilizatori.
BVB precizează că datele financiare sunt neauditate şi prezintă rezultatele individuale ale Bursei de Valori Bucureşti SA, întocmite în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate (RAS).