Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început luna mai pe un trend descendent care devine tot mai puternic. După şedinţa de ieri, când piaţa spot de la BVB a scăzut cu doar 1,05% prin indicele compozit BET-C, astăzi căderea a fost mult mai mare, BET-C coborând cu 4,45%, până la 3.247 de puncte. Deprecierea societăţilor de investiţii financiare a fost şi mai mare. Cotaţia indicelui de referinţă pentru SIFuri BET-FI a pierdut 5,03% în şedinţa de azi, după o scădere de 1,38% î
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început luna mai pe un trend descendent care devine tot mai puternic. După şedinţa de ieri, când piaţa spot de la BVB a scăzut cu doar 1,05% prin indicele compozit BET-C, astăzi căderea a fost mult mai mare, BET-C coborând cu 4,45%, până la 3.247 de puncte. Deprecierea societăţilor de investiţii financiare a fost şi mai mare. Cotaţia indicelui de referinţă pentru SIFuri BET-FI a pierdut 5,03% în şedinţa de azi, după o scădere de 1,38% în prima zi a săptămânii. Indicele a coborât de mult sub pragul de 30.000 de puncte, în prezent fiind cotat la 27.682 puncte.
Valoarea tranzacţiilor încheiate astăzi a fost aproape dublă faţă de media anuală, ajungând până la 13,14 milioane euro. Lichiditatea a fost susţinută de transferul a 7,02% din acţiunile Băncii Carpatica, contra valorii de 16 milioane lei (3,8 milioane euro). Titlurile au fost transferate prin intermediul pieţei principale, prin mai mult de 170 de tranzacţii, iar preţul a fost de 0,102 lei, cotaţie aproape identică cu cea de referinţă. Cumpărătorul (este de presupus că acţiunile au fost achiziţioinate de o singură entitate) va fi cunoscut după raportarea tranzacţiilor de către companie. Principalul acţionar al băncii este Ilie Carabulea, care deţine 36,45% din capitalul social. Carpatica desfăşoară, în prezent, o majorare de capital social, de 62,2 milioane lei, prin aport în numerar.
Alături de titlurile Carpatica, acţiunile care generat aproape toată lichiditatea pieţei au fost tot blue-chipsurile. Banca Română pentru Dezvoltare, OMV Petrom, Erste Group, Banca Transilvania, Transgaz şi cele cinci SIFuri au avut tranzacţii totale de peste 1 milion de lei. Scăderile sunt puse, în principal, pe seama marcării de profituri din partea investitorilor care nu vor să rateze creşterea masivă din acest an (la finele primului trimestru, creşterea BET-C era de aproape 30%), iar evoluţia negativă a pieţelor externe nu face decât să impulsioneze numărul ordinelor de vânzare.
O altă explicaţie pentru trendul descendent din ultimele şedinţe ar putea fi exitul unui investitor instituţional mare, care s-a decis să îşi lichideze portofoliul. „Cred că iese din piaţă un investitor străin, probabil un fond, pentru că se tot vede o presiune la vânzare atât de acţiunile SIFurilor, cât şi pe titlurile lichide”, a declarat pentru Mediafax Octavia Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a IFB Finwest Arad. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide şi mai mari zece companii listate, a scăzut astăzi cu 4,08%, până la 5.416 puncte.
Scăderea bruscă spre finalul şedinţei, de la -2% la -4%, a fost cauzată şi de informaţiile referitoare la majorarea cotei unice de impozit de la 16% la 20% şi pe cea a TVA de la 19% la 25%. Vestea a apărut „pe surse”, care au declarat că FMI a cerut Guvernului majorarea taxelor şi impozitelor. Deşi a fost infirmată de oficiali, reacţia pieţei a fost emotivă, iar teama creată de posibilitatea înrăutăţirii condiţiilor economice i-a convins pe mulţi să treacă la vânzare.
Faţă de sfârşitul anului trecut, indicele BET rămâne la o creştere de 15,48% după picajul de astăzi, cifră cu care îşi păstrează o poziţie aproape de vârful topului creşterilor din lume. De asemenea, BET-FI are în continuare o apreciere de 15,9% faţă de finele anului trecut, majorare care vine după ce anul trecut cotaţia s-a dublat. Partea bună a scăderilor este dată de apariţia oportunităţilor de cumpărare pentru investitorii interesaţi să intre în piaţă. „Corecţiile negative sunt pozitive prin faptul că permit investitorilor să îşi deschidă poziţii la cotaţii mai avantajoase, scăderile fiind puncte bune de intrare”, spune Alexandru Ioan, Head of Retail la KBC Securities România. Rămâne de văzut cât de mare va fi însă corecţia.