Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,51%, la debutul şedinţei de luni, investitorii urmând linia ascendentă a marilor burse europene, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au susţinut 40% din lichiditate.

Pieţele vest-europene au debutat în urcare cu cel mult 0,8%, preluând evoluţia celor mai multe burse din Asia, care au crescut luni cu până la 2%. Bursa din Japonia a scăzut însă cu 0,2%.

În acest context, primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu 0,75% mai mari faţă de cotaţiile de la închiderea şedinţei de vineri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,85% peste referinţă.

Investitorii au tranzacţionat la preţuri, în medie cu 1,52%, mai mari şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, incluisv SIF-urile, se plasa la ora 10:15 cu 0,91% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Transferurile din primele minute au însumat 1,6 milioane lei (372.000 de euro), valoare cu 11% mai redusă comparativ cu rulajul de la debutul şedinţei de vineri, de 1,8 milioane lei (422.000 de euro).

Acţiunile SIF Moldova şi SIF Oltenia erau cele mai lichide din piaţă, cu rulaje apropiate, de 331.000 şi, respectiv, 323.000 de lei. Valoarea cumulată a tranzacţiilor cu aceste acţiuni, de 654.000 de lei, susţinea 40% din rulajul BVB. Cel mai recent transfer cu titlurile SIF Moldova a fost efectuat la 1,08 lei, preţ cu 1,9% mai mare faţă de referinţă, iar cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a crescut cu 2,6%, la 1,19 lei.

Băncile, energia şi materiile prime ridică bursele europene

Bursele europene au deschis luni în urcare, trase în sus de acţiunile din sectorul bancar, energie şi industria materiilor prime, revenind după declinul din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, transmite Reuters.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,6% până la ora 7:08 GMT. Investitorii aşteaptă noi rapoarte financiare ale companiilor pentru trimestrul al treilea, pieţele urmând să fie influenţate în a doua parte a zilei de rezultatele Texas Inastruments şi Apple.

În sectorul bancar, acţiunile HSBC, Banco Santander şi BNP Paribas au urcat cu 1,2-2% în primele minute de tranzacţionare. Companiile petroliere şi cele din industria energetică au înregistrat de asemenea creşteri în deschiderea şedinţei, datorită aprecierii preţului petrolului.

Acţiunile BG Group, BP, Royal Dutch Shell şi Total au crescut cu 0,5-0,8%. Sectorul minier a beneficiat de majorarea cotaţiilor cuprului cu 1,1%.

Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto şi Xstrata au urcat cu 0,5-1,6% pe bursa de la Londra.

Bursa de la Tokyo închide prima zi a săptămânii în scădere

Indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a închis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere cu 0,2%, afectat, în principal, de evoluţia negativă a acţiunilor marilor exportatori, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Scăderea indicelui a fost frânată de deprecierea yenului în raport cu dolarul şi avansul altor burse asiatice. Acţiunile marilor exportatori au fost influenţate negativ de rezultatele financiare dezamăgitoare raportate vineri de companiile americane General Electric şi Bank of America.

Titlurile Honda Motor au coborât cu 0,2%, iar cele ale producătorului de piese electronice Kyocera au scăzut cu 1,1%.

La polul opus, acţiunile Japan Airlines au urcat cu aproape 12%, după ce în şedinţa anterioară, vineri, au înregistrat un declin de 26%. O publicaţie niponă a indicat duminică că operatorul aerian ar putea beneficia de fonduri publice pentru restructurare.

Aşteptări pentru şedinţa de luni a bursei de la New York

Dezamăgiţi de raportul Bank of America, bursa de la New York a închis vineri în scădere. Săptămâna aceasta, investitorii sunt cu ochii pe American International Group Inc. (AIG:US), care discută cu fost CEO rezolvarea unor dispute legale, conform WSJ.

Investitorii urmăresc şi Anadarko Petroleum Corp şi Tullow Oil Plc, întrucât acţiunile companiilor ar putea creşte dacă exploraţiile pe care le defăşoară pe coasta de vest a Africii vor descoperi rezerve seminificative de gaz şi petrol.

Alte companii în vizorul investitorilor la începerea şedinţei de luni a bursei din New Zork vor mai fi Corrections Corp. of America, Geo Group Inc., Exterran Holdings Inc. şi Facet Biotech Corp., conform Bloomberg.