Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, 12 octombrie, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 24,59 milioane de lei (5,04 milioane de euro).
Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,52% şi a ajuns la 8.887,41 de puncte. BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat o creştere similară cu 0,52%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe plus cu 0,25%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a consemnat o depreciere de 0,08%.
Indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, a închis în creştere cu 0,05%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,63%.
Banca Transilvania, OMV Petrom şi Nuclearelectrica, cele mai tranzacţionate titluri
Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Băncii Transilvania au generat tranzacţii în valoare de 6,54 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, cu 4,15 milioane de lei, şi de cele ale Nuclearelectrica, cu 3,42 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile COS Târgovişte, în creştere cu 65,45%, cele ale Electroargeş (+2,82%) şi Digi Communications N.V. (+2,8%).
Pe de altă parte, cele mai importante deprecieri au fost consemnate de titlurile STK Emergent (-3,53%), Prebet SA Aiud (-2,11%) şi SIF2 Moldova (-3,13%).
Tranzacţii de 556 milioane de euro în luna septembrie la BVB
În luna septembrie a acestui an, tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la BVB (Bursa de Valori Bucureşti) au depăşit jumătate de miliard de euro. Este o creştere cu peste 260% atât faţă de luna august 2020, cât şi faţă de luna septembrie 2019, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunţa promovarea României.
“Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci şi în rândul românilor obişnuiţi. Sunt convins că mult mai mulţi români au auzit acum de bursă şi sperăm să-i şi vedem făcând paşi spre investiţiile în valori mobiliare. Cifrele au întărit puternic semnificaţia aparte privind promovarea României la un nou statut.
În acelaşi timp, este necesar să fim foarte tranşanţi: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esenţial să avem aşteptări realiste şi să ţinem cont de contextul intern şi internaţional în care trăim. Într-o lume în continuă schimbare, bursa se poziţionează ca un reper şi pilon esenţial de finanţare a economiei. Companiile româneşti au arătat în acest an, mai mult decât oricând, că au capacitatea şi determinarea de a a-şi adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, că le putem facilita accesul la capitalul vital funcţionării chiar şi în condiţii de pandemie”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, într-un comunicat postat pe site-ul BVB.