Bursa de la București a închis ședința de tranzacționare de miercuri în scădere după ce deschisese pe verde începutul de zi. Principalul indice BET s-a depreciat cu 0,32%, la fel și BET-Plus cu 0,31%, iar valoarea tranzacțiilor s-a cifrat la puțin peste 42 de milioane de lei. Care sunt evoluțiile cele mai notabile din ședința de tranzacționare de miercuri pe BVB.
Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de miercuri, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 42,29 milioane de lei (8,74 milioane de euro).
Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,32%, la 8.687,24 puncte. BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un declin de 0,31%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe minus cu 0,31%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a consemnat o scădere cu 0,03%.
Indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,35%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în scădere cu 0,28%.
Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Fondul Proprietatea au generat tranzacţii în valoare de 7,67 milioane de lei, urmate de titlurile Transgaz, cu 3,61 milioane de lei, şi de cele ale Băncii Transilvania, cu 2,88 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Turism Felix, în creştere cu 4,85%, cele ale Transelectrica (+3,46%) şi Ropharma (+1,69%).
Pe de altă parte, cele mai importante deprecieri au fost consemnate de titlurile Sinteza (- 3,85%), Romcarbon (-3,07%) şi Romgaz (-2,4%).
Pandemia a redus listările la burse în toată lumea
Pandemia de COVID-19 a jucat un rol major în declinul listărilor la bursele din întreaga lume în prima jumătate a anului 2020 – se arată în raportul trimestrial EY – Global IPO trends: Q2 2020. În cel de-al doilea trimestru din 2020, s-a înregistrat o diminuare a activității IPO față de perioada similară a anului 2019 în toate regiunile, atât ca număr de tranzacții, cât și sub aspectul capitalului atras.
„În momentul de față, este necesară o creștere a ofertei de acțiuni pe piața românească de capital pentru a putea menține criteriile de eligibilitate privind statutul de piață emergentă. În prezent, sunt anunțate potențiale listări în sectorul de retail și IT și este posibil să asistăm la un interes mai mare pentru piața AeRO din partea companiilor. Cu toate acestea, deși eforturile depuse de către Bursa de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost considerabile în direcția promovării beneficiilor listării la bursă, preferința antreprenorilor români rămâne în continuare pentru finanțarea prin instituțiile de credit”, a declarat Florin Vasilică, Lider al Departamentului Strategie și Tranzacții, EY România.