Depozitarul Central (DC), instituția care asigură decontarea și compensarea tranzacțiilor realizate la Bursa de Valori (BVB), și-a ales un nou Consiliu de Administrație. Piața de capital autohtonă trece oricum prin schimbări importante, iar Depozitarul nu poate face excepție. Din păcate, câteva semne de întrebare planează și asupra persoanelor care iau deciziile în prezent.
BVB este acționarul principal al Depozitarului, cu un pachet de aproximativ 70% din acțiuni, restul fiind deținute de cele cinci SIFuri, bănci și case de brokeraj. Ceea ce înseamnă că BVB poate decide după cum dorește în AGA, având un pachet arhisuficient de control. În mod normal, nu este ciudat că BVB decide pentru ceea ce se întâmplă la Depozitar; instituția de compensare și decontare depinde inclusiv ca existență de activitatea bursei. Numai că acesta nu este un motiv suficient pentru încălcarea legii.
Noul CA al Depozitarului este format din Ludwik Sobolewski președinte (care îl înlocuiește pe Cristian Agalopol), și din Dana Mirela Ionescu (de la Raiffeisen Bank), Carmen Dumitrescu, Cecilia Manta (SIF Moldova), Răzvan Pașol (Intercapital Invest), Robert Pană (Swiss Capital), Stere Farmache, Adrian Lupșan (Certinvest) și Adrian Simionescu (Vienna Invetment Trust). Sobolewski este și directorul general al BVB, iar Robert Pană, Adrian Lupșan și Stere Farmache se găsesc și în Consiliul BVB, iar legea în vigoare nu permite cumulul de funcții între bursă și Depozitar. Ceea ce înseamnă că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să modifice legea înainte ca cei patru să poată fi numiți legal în noile funcții.
Modificări legale importante
Problema nu este legată de persoanele alese, acestea fiind considerate competente și potrivite să facă parte din CA al Depozitarului, ci de faptul că nu a fost modificată anterior legea, astfel încât să nu mai fie vorba de incompatibilitate. Legile care guvernează piața de capital au nevoie de modificări, schimbări care sunt operate în prezent de ASF și de Parlament, dar aceasta nu înseamnă că forțarea limitelor legale este permisă. Evident, sunt destule voci printre brokeri care încep să îl conteste pe polonezul mandatat să ducă BVB într-o nouă etapă a dezvoltării, fiind puse sub semnul întrebării inclusiv realizările din perioada acestuia, mai exact listările care au dus la creșterea semnificativă a lichidității medii zilnice, dar care au avut ca obiect doar companii de stat, urmând să fie făcute indiferent de cine s-ar fi aflat la cârma bursei.
În orice caz, „anul de grație“ al lui Sobolewski la conducerea BVB s-a cam încheiat și ar fi timpul unui bilanț. Între timp, a apărut o nouă lege, care oficializează dispariția Rasdaq, iar aceasta va duce la schimbări importante în următoarele patru luni. Companiile listate pe Rasdaq trebuie să convoace adunări generale pentru a decide dacă se vor lista pe piața BVB, la sistemul alternativ de tranzacționare al acesteia (ATS) sau dacă se vor delista, proces ce presupune o ofertă de preluare a acțiunilor. Din cele aproape 930 de societăți listate pe Rasdaq, circa 300 sunt suspendate de la tranzacționare, iar din restul doar câteva zeci îndeplinesc condițiile de transfer la BVB sau ATS.