Incepand de luni 27 august, toti cei trei indici ai BVB, BET, BET-C si BET-FI, vor fi actualizati dupa noua metodologie, informeaza un comunicat al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Modificarile aduse metodologiei indicelui BET au vizat, in primul rand, imprimarea pe acest instrument statistic a unor caracteristici care sa ii sporesca atributul de “tranzactionabil”. Pentru ca noul indice sa reflecte intr-un mod cat mai fidel evolutia pietei au fost introduse in formula de calcul factori de ponderare (de free float si de reprezentare) si factorul corectie. In acest mod, nici un simbol prezent in structura indicelui nu va depasi 20% din capitalizarea totala a cosurilor.

Indicele BET isi propune sa fie reprezentativ pentru piata locala iar noua metodologie a fost proiectata astfel incat indicele sa satisfaca cerintele dictate de apropiata lansare a pietei derivatelor, eveniment prefigurat pentru luna septembrie. Cei 10 emitenti care intra in componenta indicelui BET genereaza impreuna peste jumatate din valoarea totala a tranzactiilor realizate la BVB.  Componenta idicelui poate fi revizuita de catre Comitet o data la sase luni.  

Indicele Bucharest Exchange Trading (BET) a fost lansat cu zece ani in urma, mai exact pe 19 septembrie 1997. Era primul indice dezvoltat de BVB. La momentul respectiv, indicele BET indeplinea cu precadere un rol descriptiv. BET era construit ca un indice de pret ponderat cu capitalizarea celor mai reprezentative 10 companii listate pe piata reglementata a BVB, mai putin SIF-urile.  Cele zece simboluri din structura indicelui BET au fost considerate relevante, mai ales prin nivelul capitalizarii companiilor emitente.  

Graficele alaturate reproduc un istoric pe ultimele12 luni al tranzactiilor titlurilor companiilor selectate pentru noua structura a Indicelui BET in raport cu totalul tranzactiilor din piata reglementata. SIF-urile au fost excluse din seriile de date utilizate, intrucat, conform metodologiei BET, aceste entitati nu sunt eligibile pentru a fi introduse in cosul indicelui.

0-5522-grafic1.jpg

0-5523-grafic2.jpg

 

Sursa: Capital