BVB suferă în continuare de lipsă de emitenți

După o evoluție deloc strălucită în primul trimestru al anului, BVB așteaptă listările companiilor de stat promise pentru acest an și încearcă atragerea investitorilor prin educație și concurs

Bursa de Valori București (BVB) nu se simte foarte bine nici anul acesta. De câțiva ani încearcă să găsească o persoană potrivită pentru conducerea executivă a companiei, persoană care să reușească să aducă bursa în rândul piețelor importante din Europa Centrală și de Est, dar se pare că tentativa este inutilă. În prezent, BVB este condusă de Ludwik Sobolewski, în funcție din august anul trecut. Evident, nu ar trebui să se aștepte nimeni ca rezultatele pe care le promite fostul șef al Bursei din Varșovia să apară foarte repede, dar nu se știe dacă va avea suficient timp pentru a pune în practică toate proiectele.

Ludwik Soboleswki nu poate fi bănuit de interese ascunse față de activitatea BVB, adică de apartenența la un grup sau altul dintre actorii care controlează bursa și de punerea în prim-plan a intereselor acestora. Dar CEO-ul bursei răspunde în fața acționarilor companiei, iar aceștia sunt chiar grupurile de care vorbeam. Este dificil pentru orice persoană să răspundă în fața celor care reprezintă persoanele juridice a căror activitate este influențată semnificativ de orice decizie luată. Spuneam și în momentul intrării în pâine a polonezului că nu îi va fi deloc ușor să treacă peste aceste interese și peste dorințele unor persoane care decid cine este șeful BVB.

Profit în creștere

Bursa a reușit, anul trecut, o cifră de afaceri în creștere cu 40% față de 2012, până la 24,3 milioane lei. Avansul a venit ca urmare a majorării cu 14% a veniturilor din tranzacționare pe piața principală și a creșterii cu 388% a veniturilor din oferte publice. Profitul operațional este, de asemenea, dublu față de anul precedent, până la 8,4 milioane lei. Profitul net însă nu a mai crescut atât de mult; doar 10 milioane lei față de nouă milioane lei în 2012.

Conducerea a și propus oferirea de dividende în valoare de nouă milioane lei, ușor mai mari decât în anul precedent, când s-au ridicat la 8,6 milioane lei, dar mult sub valoarea din 2011, de 16,4 milioane lei. Randamentul dividendelor este mai mic, de 3,6% față de 5,6% anul trecut, motivul fiind creșterea prețului pe acțiune de la aproximativ 20 de lei, acum un an până la peste 30 de lei anul acesta.

De anul trecut mai avem o veste bună: valoarea medie zilnică a tranzacțiilor de pe piața principală a depășit 10 milioane euro, pentru prima dată după 2007, însă anul acesta performanța nu s-a menținut în primele trei luni, media zilnică fiind de 7,8 milioane euro. Desigur, dacă ofertele publice anunțate de statul român se vor materializa, și lichiditatea pieței va urca în consecință, dar ar fi trebuit ca suma tranzacțiilor să crească deja dacă dorim să ieșim din zona de piață mică și fără prea multă importanță în regiune.

Avem nevoie de emitenți

Lichiditatea redusă este și o consecință a evoluției generale a burselor din acest an, predominat de scădere. Și indicii BVB s-au depreciat anul acesta în primul trimestru, cu 2,6% pentru BET, indicele care urmărește evoluția celor mai importante zece titluri, și cu 4,3% pentru BET-C, indicele compozit la bursei. Problema este că bursa se zbate în inutilitate atâta timp cât se bazează doar pe listările ce stau să vină de la statul român, iar listările companiilor private sunt ca și inexistente. Lichiditatea are nevoie de investitori noi, iar pentru noi jucători la bursă trebuie și emitenți noi.

Lipsa de încredere în piața de capital nu a dispărut încă din rândurile companiilor private, care sunt suspicioase la orice și din cauza mediului de afaceri creat de autoritățile statului. Și de situația internațională, care are la rândul ei o influență destul de mare asupra comportamentului investitorilor.

Desigur, este și o lipsă de educație financiară. Și nu doar la nivelul investitorilor mici, pentru care BVB a demarat, împreună cu case de brokeraj precum Intercapital Invest, Tradeville și SSIF Broker, o serie de seminarii în mai multe orașe din țară și un concurs de tranzacționare pe site-ul iq.bvb.ro, ci și la nivelul potențialilor emitenți, la cel al directorilor și managerilor care iau decizia de listare sau nu. Probabil că este nevoie de mai multă apropiere și de companii, iar aici BVB are nevoie de brokeri. La nivelul întregii piețe este de așteptat, pentru perioada următoare, o evoluție ceva mai bună, având în vedere listările companiilor de stat, precum cea a Electrica, programată pentru prima jumătate a anului. Cotațiile însă nu se vor aprecia semnificativ până în a doua parte a anului; situația internațională nu este deloc favorabilă piețelor de capital.

În orice caz, bursa are nevoie de o lichiditate mai bună și de noi listări ca de aer, iar pespectivele nu sunt prea bune în acest moment. Desigur, acesta nu înseamnă că un investitor nu poate profita de cotații și de dividendele pe care multe companii le oferă, numai că are nevoie și de educație, și de timp pentru a studia ofertele și emitenții.

Avem întâlniri săptămânale cu ASF pentru eliminarea barierelor care îngreunează accesul investitorilor la piață și pot spune că lucrăm foarte bine cu toate instituțiile statului.

Ludwik Sobolewski, CEO al BVB

 

223 milioane lei este capitalizarea la zi a BVB, după o scădere a cotației de circa 10% de la începutul anului