Conducerea BVB şi-a propus, pentru 2010, o capitalizare de 100 de miliarde de euro, triplă faţă de prezent. Tranzacţiile ar urma să fie de 80-100 de milioane de euro în fiecare şedinţă.
Principalele două probleme ale pieţei de capital din România sunt lichiditatea scăzută şi criza de capitalizare, reflectate prin tranzacţii anemice, faţă de bursele din regiune, de circa 20 de milioane de euro pe zi. Pentru a le rezolva, conducerea BVB a propus o nouă strategie de dezvoltare pentru următorii trei ani. Principalele măsuri vizează diversificarea tipurilor de instrumente financiare, prin introducerea derivatelor, a certificatelor de alocare dar şi prin atragerea de noi eminteţi, titluri de stat sau alte produse financiare structurate.
În timp ce brokerii autohtoni nu se pot pune complet de acord asupra celei mai bune strategii de dezvoltare, la Varşovia se fac tranzacţii zilnice de circa 270 de milioane de euro, potrivit mediei ultimelor nouă luni. În acelaşi timp, capitalizarea bursei poloneze a ajuns la 220 de miliarde de euro, faţă de cele 34 de miliarde ale BVB. Pentru a fi luată în serios de către marii investitori, BVB trebuie mai întâi să îşi facă curat în propria ogradă. Pentru următorii trei ani, conducerea bursei vrea să desfăşoare campanii de informare a companiilor româneşti asupra avantajelor listării, dar şi activităţi de lobby şi de informare a politicienilor, pentru atragerea companiilor de stat. Nu totul se rezumă însă la vorbe: reducerea intervalului de timp dintre momentul încheierii unei oferte publice iniţiale şi debutul tranzacţionării, diminuarea costurilor cu listarea sau sistemul alternativ de tranzacţionare ar trebui să facă bursa mult mai atractivă.
Un impuls de patru miliarde de euro
Pe lângă obiectivele legate de capitalizare şi tranzactii, bursa vrea să îşi dezvolte celelalte institutii adiacente, sub umbrela unui „Grup Financiar“ (Depozitarul Central, Casa de Compensare şi Institutul de Guvernanţă Corporativă). „BVB este acum o bursă emergentă, cu un potential imens. Însă, şi acest potenţial se poate dovedi limitat în timp. De aceea trebuie să privim cu atenţie mai mare în jur, la ce companii bat la uşa bursei, atât cele din ţară, cât şi din străinătate“, spune Stere Farmache, directorul general al BVB. La începutul anului viitor, Transgaz se va alătura altui gigant de stat, Transelectrica, deja listat la tranzacţionare pe piaţa de capital. Pe de altă parte, până la sfârşitul anului, Erste Bank va fi cotată la Bucureşti după modelul urmat la Viena şi Praga. Acceste succese amintesc însă de eşecuri, ratarea listării BCR, de exemplu, sau de marile absente de la bursă, precum CEC, Romtelecom sau RCS&RDS, care a ales în schimb piaţa londoneză. Listarea Fondului Proprietatea, cu un capital social de circa 4 miliarde euro, programată pentru jumătatea anului viitor, ar putea aduce neaşteptat de repede mai aproape ţinta de 100 de miliarde de euro capitalizare. În cazul în care aceste titluri se vor aprecia considerabil în următorii trei ani, obiectivul ar putea fi chiar depăşit.
Bătălie pentru investitori şi titluri de stat
De-a lungul timpului, brokerii nu s-au dovedit destul de agresivi în a atrage clienţi noi pe piaţa de capital, multe dintre societăţile de profil neavând nici măcar un angajat specializat în marketing. Pentru a trece de pragul celor câteva zeci de mii de conturi active, bursa şi-a propus să faciliteze accesul investitorilor la informaţii, să susţină dezvoltarea sistemelor „online“, dar şi să scadă comisioanele şi celelalte costuri indirecte de tranzacţionare. Miza mare rămâne însă implementarea operaţiunilor de vânzare în lipsă şi a împrumutului de acţiuni, care sau devenit între timp un „Sfant Graal“ pentru bursierii români. Marea absenţă simţită de investitori este reprezentată acum de ordinele complexe de tipul stop loss, care pot ajuta la formarea unor strategii mult mai clare de investiţii. Un calendar exact pentru implementarea acestor facilităţi nu există acum, însă „se lucrează la ele“. Deocamdată, un produs nou pentru colectarea ordinelor din piaţă e aproape de finalizare.
„Obiectivele BVB sunt uşor de atins într-un orizont de timp de trei-patru ani“, spune Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest. Mai mult, Gherguş este de părere că s-a renunţat prea uşor la viziunea prezentată de bursă în 2003: transformarea BVB în cea mai puternică piaţă din regiune. Printre cele mai înverşunate discuţii între brokeri, de altfel şi acţionari ai bursei, sunt subiectele cu „iz european“. Dezvoltarea de proiecte comune cu alţi operatori bursieri europeni, prin listări încrucişate, le sună unoara a planuri incomode de fuziune. Cu toate acestea, bursa nu are în orizontul imediat nicio fuziune, ci doar parteneriate menite să atraga infuzie de know-how. Cu toate neajunsurile de acum, nu poate fi ignorat parcursul ascendent al bursei din ultimii patru ani. În 2003, valoarea zilnică a tranzacţiilor nu depăşea două milioane de euro, iar capitalizarea era de circa 12,3% din PIB. Acum se fac tranzacţii de 20 de milioane, iar capitalizarea ajunge la 34% din PIB. Obiectivele bursei din 2003, deşi păreau în acel moment extrem de ambiţioase, au fost îndeplinite.
Ce isi propune bursa
• Diversificarea instrumentelor şi extinderea operaţiunilor prin lansarea de noi produse derivate, cumpărări în marjă, vânzări în lipsă
• Reducerea costurilor de operare şi de listare
• Îmbunătăţirea infrastructurii hardware şi software, introducerea ordinelor complexe
• Dezvoltarea instituţiilor adiacente BVB
• Interconectarea cu pieţele din regiune, necesare listării de emitenţi precum Erste
• Lobby şi promovare pentru atragerea de companii de stat şi private autohtone şi lansarea de listări încrucişate cu emitenţi din străinătate.
• Atragerea investitorilor încă neiniţiaţi.
Opinia specialistilor
ANALIZA SWOT (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare)
Puncte tari: Obiectivele propuse, noua arhitectură instituţională, noile produse bursiere.
Puncte slabe: Eşecul creării sistemului alternativ de tranzacţionare (ATS) destinat companiior mici sau celor care nu îndeplinesc sau nu sunt de acord cu condiţiile de listare pe o piaţă clasică, reglementată; Resursele limitate ale Fondului de Compensare a Investitorilor.
Oportunităţi: Mediu prielnic, creşterea încrederii investitorilor în piaţa de capital.
Provocări: Ieşirea unor resurse financiare importante către alte pieţe; Rezolvarea problemei costurilor, încă ridicate, pentru serviciile bursiere.
«Vrem să încurajăm utilizarea mecanismelor pieţei de către firmele autohtone, iar valoarea finanţărilor prin bursă să depăşească două miliarde de euro.»
Stere Farmache, directorul general al BVB