Cozile interminabile formate de bătrâni blocau anul trecut activitatea Bancpost în fiecare zi de plată a pensiilor. Clienţii dificili, la care banca a anunţat în toamnă că renunţă, sunt doriţi acum de mai multe instituţii bancare. Interesul subit a fost declanşat de o reglementare care permite Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) să plătească un comision de maximum 0,15% din suma rulată de fiecare instituţie pentru plata pensiilor. Ac
Cozile interminabile formate de bătrâni blocau anul trecut activitatea Bancpost în fiecare zi de plată a pensiilor. Clienţii dificili, la care banca a anunţat în toamnă că renunţă, sunt doriţi acum de mai multe instituţii bancare.
Interesul subit a fost declanşat de o reglementare care permite Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) să plătească un comision de maximum 0,15% din suma rulată de fiecare instituţie pentru plata pensiilor. Activitatea, prestată până anul trecut aproape benevol de CEC şi Bancpost, devine deodată rentabilă. Numai din comisioanele CNPAS, băncile ar putea încasa peste 100 de milioane de lei lunar, la acestea adăugându-se câştiguri din servicii bancare conexe.
După CEC, care şi-a reînnoit convenţia cu CNPAS în noile condiţii, prima care a simţit oportunitatea a fost BCR. Banca va începe, din februarie, să vireze pensii în conturi curente şi de card. „Credem că vom atrage pensionarii cu pensii peste 400 de lei, preponderent din mediul urban. În 2006, nivelul mediu al pensiei virate prin bănci a fost de 450 de lei“, spune Ion Matei, directorul executiv al Direcţiei dezvoltare afaceri şi produse retail din BCR. Banca sa şi-a făcut deja calculele. În primul an, ar putea să emită 150.000-200.000 de carduri pentru pensionari, urmând să ajungă, în a doua parte a anului, la un rulaj lunar de 100 de milioane de lei. Numai din comisionul încasat de la CNPAS (0,15%), BCR ar putea încasa astfel 15 milioane de lei în fiecare lună, respectiv 180 milioane de lei anual.
Comisioanele primite de la Casa de pensii sunt, însă, numai vârful aisbergului. Pensionarii atraşi prin comisioane zero la retragerea de numerar din ATM-uri (atât la CEC, cât şi la BCR), ar putea fi îndreptaţi spre servicii conexe cardurilor, din care banca aşteaptă câştiguri mai mari. „Pensionarii mai pot utiliza cardul şi pentru plata facturilor de utilităţi, prin ATM-urile băncii, pentru transferuri de fonduri din conturi de card în conturi curente, la rambursarea ratelor de credit în lei, sau pentru reîncărcarea cartelelor de telefon mobil, tot la ATM“, arată Matei. Chiar dacă pentru pensionari comisioanele vor fi zero, băncile vor câştiga din comisioanele pe rulaj încasate de la furnizorii de utilităţi şi comercianţi.
Calcule asemănătoare îşi face şi CEC. „Mă aştept să vină cât mai mulţi pensionari, pentru că avem 1.400 de unităţi, iar informatizarea va permite accesul la pensie din orice localitate“, spune Cristian Tudorancea, vicepreşedinte CEC. Banca vrea să atragă pensionarii şi către plata utilităţilor, existând convenţii cu Romtelecom şi companiile de telefonie mobilă, dar şi către „Contul Privilegiu“, un cont curent bonificat cu dobândă zilnică la sold. Un alt produs conex este „Creditul Senior“, un descoperit de cont care permite, de fapt, plata în avans a pensiei. Chiar dacă are, deocamdată, mai puţine produse, în competiţia pentru clienţii de vârsta a treia, CEC porneşte cu avantajul tradiţiei. Anul trecut, 400.000 de pensionari îşi încasau veniturile prin această instituţie.
După ce în octombrie a anunţat că renunţă la plata pensiilor, din cauză că nu câştiga nimic din comisioane, îngreunându-şi în schimb activitatea la ghişeu, Bancpost a revenit anul acesta la gânduri mai bune. „Convenţia cu Bancpost este acum aproape finalizată“, ne-a declarat Mihai Şeitan, preşedintele CNPAS. El spune că negocieri se poartă cu încă şapte bănci, printre care BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi Carpatica.
Chiar dacă rămân printre cei mai săraci români, numărul mare de pensionari, precum şi creşterea pensiilor, încep să justifice interesul băncilor. Aproape un milion de persoane au pensii peste 500 de lei, nivel de la care devin atractivi pentru bănci. De altfel, cam acesta este şi numărul celor pe care se bat băncile în acest moment, numai comisioanele plătite de CNPAS putând depăşi un miliard de lei pe an (100 milioane de lei lunar). Până anul trecut, prin bănci îşi primeau pensiile puţin peste 500.000 de persoane, majoritatea retrăgând banii la ghişeu, cu un rulaj de peste trei miliarde de lei. „Estimez că ponderea pensionarilor care vor solicita pensiile prin conturi deschise la bănci va creşte cu cinci – zece puncte procentuale la finele lui 2007, faţă de 9% în 2006“, spune Ion Matei. Creşterea pieţei potenţiale este susţinută şi de recentele recorelări de pensii. În decembrie 2006, numărul pensionarilor cu venituri peste 1.000 de lei s-a dublat, depăşind 52.000 de persoane, la fel ca şi a celor cu pensii cuprinse între 750 şi 1.000 de lei, care s-a apropiat de 144.000. Pentru 2007, Guvernul a anunţat noi majorări.
Băncile se bat pe pensii
«Suntem în negocieri cu încă şapte bănci, din cele 12 interesate iniţial de plata pensiilor. Cu Bancpost discuţiile sunt aproape încheiate. CEC şi BCR oferă deja aceste servicii.»
Ţinte pentru primul an
«Pentru primul an, ne-am propus un target de 150.000-200.000 de carduri pentru pensionari.
În a doua parte a anului, vrem să ajungem la un volum de 100 de milioane lei lunar.»
Sistemul de pensii în cifre
264 milioane lei erau virate pentru pensii (fără agricultori), prin sistemul bancar, în luna decembrie 2006.
3,2 miliarde de lei sunt virate anual, pentru pensii (fără agricultori), prin bănci.
1,69 miliarde lei – valoarea totală a pensiilor plătite în decembrie de CNPAS.
20,3 miliarde lei plătiţi anual pentru toate pensiile de asigurări sociale de stat.
519.315 pensionari îşi primeau,
în decembrie, banii prin CEC şi Bancpost. În iulie 2006, înainte de anunţul de retragere făcut de Bancpost, numărul conturilor era chiar mai mare, de 548.214.
50.000 de pensionari, din cei 374.235 care au ales să primească banii prin CEC, folosesc deja cardul bancar.
173.979 de pensionari îşi primeau, în iulie 2006, banii prin Bancpost. Cifra a scăzut între timp, banca anunţând în toamnă că renunţă la serviciu.
4.253.304 pensionari (cea mai mare parte din totalul de 4.789.945) îşi primeau, până acum, banii prin Poşta Română.
363 lei este pensia medie pe ţară (fără agricultori) în decembrie 2006.
509 lei este pensia medie virată prin sistemul bancar la aceeaşi dată.