De doi ani, câştigurile aduse de conturile de economii se subţiază constant. Tendinţa s-a inversat, totuşi, recent. În ultimele două luni din 2006, dobânzile au cunoscut o uşoară majorare, care va continua, după toate probabilităţile, şi în prima parte a anului viitor.

Sfârşitul lui 2005 şi începutul lui 2006 au fost marcate de un nivel fără precedent al dobânzilor acordate de băncile comerciale la depozitele populaţiei: de 3% – 4% sau puţin peste 5% pe an. O lungă perioadă din anul în curs, o remuneraţie a depozitelor de 6,75% – 7% era maximum de câştig oferit de bănci la conturile de economii. La ora actuală, există bănci care oferă chiar dobânzi de 8,5% pe an (un câştig frumuşel dacă luăm în calcul inflaţia prognozată în acest an de 5,5%). Totuşi, aceasta este limita de sus a dobânzilor pasive şi este practicată doar de Volksbank, Finansbank şi Libra Bank. Într-un top al celor mai mari dobânzi la depozite, se califică Banca Românească şi Romexterra, cu 8,1% pe an, sau Bank Leumi cu 8% pe an. De altfel, majoritatea băncilor şi-a orientat dobânzile la peste 7% pe an, apropiindu-se de 8%. Excepţie fac marile bănci străine, care nu sunt interesate să atragă lichidităţi.

De ce au crescut, de fapt, dobânzile? Prima cauză: creşterea dobânzii de politică monetară. Chiar dacă şi nivelul acesteia a jucat un rol în creşterile de 0,5%-1% ale dobânzilor, rolul determinant se pare că-l joacă nivelul ratei Bubor (dobânda la care băncile se împrumută de pe piaţa interbancară). În ultimul timp, băncile nu-şi mai pot plimba banii de la una la alta decât contra unei dobânzi de peste 9% pentru împrumuturile pe trei luni. Nivelul Bubor la trei luni devine, practic, dobânda de referinţă din sistemul bancar, cu atât mai mult cu cât, la nivelul acesteia, băncile nu sunt obligate să constituie rezervă minimă obligatorie la BNR pentru sumele atrase. Pentru a avea acelaşi cost ca la împrumuturile de pe interbancar, băncile comerciale îşi permit să acorde populaţiei dobânzi de 7,93% – 8% pe an. În aceste condiţii, sunt evidente motivele pentru care băncile oferă dobânzi ceva mai mari clienţilor: pentru a-i fideliza, dar şi pentru că este mai simplu să atragi aceiaşi bani cu acelaşi cost de la propriii tăi clienţi fără a-ţi mai face probleme de limitele de risc care există între bănci. Împrumuturile de pe interbancar pot da anumite indicii şi despre trezoreria băncii care se împrumută.
Pentru a vedea încotro se vor îndrepta în continuare dobânzile depozitelor din sistemul bancar, trebuie menţionat că şi dobânzile la creditele de nevoi personale au cunoscut o reaşezare a costurilor în această perioadă.

Tot în ultimele luni, dobânda anuală efectivă (care include toate tipurile de costuri) a crescut de la o medie de 14%-15% pe sistem la 17%-18%. Întotdeauna cele două tipuri de dobânzi sunt legate. De asemenea, perspectivele economice impun o înăsprire a politicii monetare duse de banca centrală. „N-ar fi exclus ca BNR să crească dobânda, şi acest lucru să influenţeze pe termen scurt şi dobânzile la depozite. Logic este ca scăderea inflaţiei să aducă însă scăderea dobânzilor“, spune Dan Pascariu, preşedinte HVB Ţiriac. Bancherii sunt de părere că o nouă creştere a dobânzii de politică monetară se va reflecta imediat în costurile împrumuturilor şi chiar ale randamentelor depozitelor. De aceea, nu va mai fi necesară acea perioadă de trei sau şase luni, de adaptare a pieţei la noile condiţii monetare impuse de Banca Naţională. Un studiu realizat de UniCredit Group arată că dobânzile depozitelor s-au ajustat mai rapid la politica Băncii Naţionale şi apreciază că vor creşte uşor pe parcursul anului viitor, deoarece sporeşte nevoia de finanţare tradiţională a băncilor, pe măsură ce volumul total al creditelor îl va depăşi pe cel al depozitelor, în 2007. Presiunile inflaţioniste ce vor urma integrării vor avea şi ele un cuvânt de spus în politica de dobânzi de la începutul anului viitor.
Analiştii financiari sunt de părere că vom avea o creştere de maximum 0,5% la randamentele depozitelor populaţiei în primul trimestru al anului viitor. Pentru a ne asigura un câştig cât mai bun din actualele dobânzi, ideal ar fi să apelăm la un termen cât mai lung şi la o dobândă fixă.

Volksbank
• 8,51 % pe an este dobânda băncii pentru depozitele constituite în lei, începând cu data de 1 noiembrie.
• 4,5% pe an – pentru depozitele constituite în euro până la sfârşitul anului 2006, dobânda calculată este fixă (4,5%). Începând cu anul 2007, dobânda va fi calculată în funcţie de Euribor (la 3 luni) + 0,5%.
Avantaje: pot fi efectuate depuneri şi retrageri fără a pierde dobânda acumulată. Nu se solicită sumă minimă de depunere.

Banca Românească
• 8,10% pe an este dobânda fixă a băncii pentru depozitele în lei constituite pe perioade de 9 şi 12 luni.
• 5,40% pe an este dobânda fixă a băncii pentru depozitele în dolari constituite pe perioade de 9 şi 12 luni şi 3,45% pentru depozitele constituite în euro pe un an de zile.
Avantaje: banca nu percepe comision de retragere de numerar, dacă retragerea este efectuată în ziua scadenţei. Varietate mare a termenelor depozitelor.

Piraeus Bank
• 8% este dobânda oferită de bancă la conturile „Gold“, „Flexibil“, „Bani Siguri“ şi „Viitorul Tau“ cu scadenţă la şase luni.
• 7,95% este dobânda pentru depunerile pe un an la aceleaşi tipuri de conturi. Pentru depozitele în euro constituite pe un an, dobânda este de 3,75%, iar pentru cele în dolari de 4%.
Avantaje: banca nu percepe comisioane la retragerile de numerar la scadenţă.

CEC
• 7,5% pe an este dobânda băncii pentru pentru Contul Privilegiu, disponibil în lei şi valută.
• 3,75% este dobânda pentru acelaşi tip de cont în dolari şi 3,5% pentru cel în euro.
Avantaje: Contul Privilegiu funcţionează ca un cont curent, în care se poate opera oricând, iar dobânda efectiv încasată ajunge la 7,5%. Plata se face lunar.
• 7,25% este dobânda fixă practicată de bancă la depozitele tradiţionale.

Banca Transilvania
• 7,5% este dobânda oferită de bancă la depozitele constituite pe 12 luni în lei
• 4,5% este dobânda oferită de bancă la depozitele constituite pe 12 luni în dolari. Pentru depozitele în euro, banca practică acelaşi nivel al randamentului.
Avantaje: comisioane zero de constituire şi desfiinţare a contului, gestiune gratuită a conturilor,
flexibilitate, bonificare substanţială, procedură simplă de contractare.