Cota de lapte şi subvenţiile sunt priorităţile pe care ţara noastră le va aborda la Bruxelles. Cercetătorii le indică oficialilor de la Bucureşti ce anume ar trebui să negocieze. Sistemul de plăţi directe la hectar ar trebui menţinut pe termen mediu, o parte din fondurile pentru dezvoltare rurală ar fi bine să susţină introducerea unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură, iar cotele de lapte ar trebui să crească gradual. Acestea sunt câteva din recom
Cota de lapte şi subvenţiile sunt priorităţile pe care ţara noastră le va aborda la Bruxelles. Cercetătorii le indică oficialilor de la Bucureşti ce anume ar trebui să negocieze.
Sistemul de plăţi directe la hectar ar trebui menţinut pe termen mediu, o parte din fondurile pentru dezvoltare rurală ar fi bine să susţină introducerea unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură, iar cotele de lapte ar trebui să crească gradual. Acestea sunt câteva din recomandările pe care cercetătorii de la Institutul European din România (IER) le fac oficialilor care vor negocia la Bruxelles şi Strasbourg. Studiul intitulat „Analiza evoluţiei şi orientărilor Politicii Agricole Comune dintr-o perspectivă românească“ îşi propune să identifice direcţiile spre care ar trebui să se îndrepte România în procesul de reformare a bugetului UE alocat agriculturii.
Dispute pe tema subvenţiilor
În ceea ce priveşte sistemul cotelor de lapte, România ar putea susţine creşterea graduală a acestora, deoarece potenţialul productiv este considerabil, iar fermierii fac eforturi financiare pentru a investi în dotările necesare. În 1984, statele membre au decis limitarea producţiei de lapte în ţările UE, fiind introdusă aşa-numita cotă de lapte. Scopul: reducerea dezechilibrului între oferta şi cererea pe piaţa laptelui şi a produselor din lapte. În plus, a fost introdus un sistem de taxe care se referă la cantităţile de lapte colectat sau vândut direct peste cota naţională.
Ţara noastră deţine 40% din suprafaţa agricolă a UE, ceea ce ar îndreptăţi-o să solicite mai mulţi bani de la bugetul comunitar. Franţa va prelua în curând preşedinţia UE, în timpul mandatului său urmând să înceapă negocierile pentru următorul buget european.
Mariann Fischer Boel, comisar european pentru agricultură
Buget
345,76 mld. euro reprezintă fondurile alocate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de la bugetul UE, în perioada 2007-2013, adică 40% din bugetul comunitar
Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008