După ce au aderat la UE, ţările din primul val al extinderii au resimţit o oarecare scădere a interesului investitorilor străini. Vom trece, probabil, prin aceeaşi experienţă: descurajaţi de vârtejul preţurilor din imobiliare şi de costurile în permanentă creştere de pe piaţa muncii, oamenii de afaceri străini vor fi tentaţi să meargă către est.

Asta nu înseamnă, însă, în niciun caz, că România va fi ocolită total, ci doar că investiţiile vor fi făcute cu mai mult discernământ. Ceea ce, până la urmă, nu e deloc un lucru rău. Analistul economic Daniel Dăianu este unul dintre cei care se arată nemulţumiţi de faptul că multe investiţii nu sunt orientate spre producţie, ci spre consum. „Asta, alături de creşterea accentuată a deficitelor externe, reprezintă o problemă. Nu dramatizez, situaţia nu este chiar aşa de gravă, însă trebuie trase din când în când şi semnale de alarmă“, spune el.

Reprezentanţii Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS) spun că avem motive să ne bucurăm: chiar dacă sumele investite anul acesta vor fi în scădere cu până la 30% faţă de 2006, printre domeniile care vor atrage în continuare investiţii în următorii ani se vor număra industria auto şi de componente auto, cea electronică, cea a materialelor de construcţii, precum şi producţia de biodiesel şi energie eoliană. „De asemenea, domeniile IT&C, imobiliar şi farmaceutic reprezintă încă trei sectoare atractive pentru noi investitori. Prezenţa unor companii ce activează în aceste domenii, în portofoliul nostru de proiecte, vine să întărească această tendinţă“, spun cei de la ARIS.

România, atrăgătoare chiar dacă anii trec

Şi reprezentanţii principalelor state care au investit până în prezent în România sunt optimişti. „Dezvoltarea investiţiilor austriece în România prezintă în continuare o tendinţă puternic crescătoare. Viitoarele finanţări din fonduri UE şi sarcinile asumate în domeniile mediului şi infrastructurii garantează şase-şapte ani foarte interesanţi“, spune Walter Friedl, consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti.

La rândul său, Marjolijn van Deelen, şefa departamentului economic al Ambasadei Olandei în România, crede că ţara noastră va rămâne atractivă pentru investiţii în anii ce vor urma. „Asta dacă nu va avea loc o schimbare în tendinţele pozitive ce au fost înregistrate în ultimii ani la nivelul macroeconomic, al reformei economice, al luptei împotriva corupţiei şi al îmbunătăţirii cadrului legislativ“, a precizat ea. Peter Jansen, managing partner al The Bucharest Consulting Group, partenerul Boston Consulting Group în România, crede că nivelul ISD va fi, în 2007, între cinci şi opt miliarde de euro şi că ţara noastră va rămâne atractivă în continuare.

„Clienţii noştri au profituri foarte bune şi sunt foarte mulţumiţi de afacerile derulate aici. Dacă în Vest creşterea cifrelor de afaceri este de circa 3%-4% pe an, în România nivelul este de 15%-20%“, spune Jensen. Nota de optimism este susţinută şi de datele colectate de Registrul Comerţului. În primele patru luni după aderarea la UE, numărul înmatriculărilor de societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social a crescut. Dacă în ianuarie-aprilie 2006 au fost înmatriculate 3.806 astfel de societăţi, în perioada similară a acestui an numărul de înmatriculări a ajuns la 5.137 (cu 35% mai mult). Şi capitalul social subscris a crescut în primele patru luni ale acestui an, cu nu mai puţin de 86,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (de la 80 de milioane de dolari la aproape 150 de milioane de dolari).

O caracteristică importantă a investiţiilor străine este concentrarea acestora în Bucureşti şi Ilfov (52,8% din numărul de firme cu participare străină la capitalul social au sediul aici şi 59,5% din capitalul social subscris de străini e concentrat în Capitală şi în localităţile din jur).

Prognozele pentru următorii ani sunt şi ele mai degrabă pozitive. Analiştii The Economist Intelligence Unit spun, de exemplu, că sumele atrase de ţara noastră, între 2006 şi 2010, vor depăşi 30 de miliarde de dolari. Alţi analişti, de data aceasta locali, cred că, până în 2012, investiţiile străine nu vor coborî în niciun caz sub cinci miliarde de euro pe an. Mai puţin ca în 2006, dar încă la un nivel onorabil. Asta nu înseamnă, desigur, că nu există şi probleme. „Cele mai mari provocări pentru investitori se referă, cu siguranţă, la problemele legate de deficitul de muncitori calificaţi, la sectorul public suprasolicitat şi actuala birocraţie legată de acesta, la preţurile ridicate ale terenurilor şi la infrastructura deficitară“, spune consilierul comercial Walter Friedl.

Şi concurenţa vecinilor ne poate afecta. Maurizio Barini, country manager Accenture Romania, crede că România este forte atractivă pentru că are o creştere mai mare decât cea înregistrată în alte ţări europene. „Trebuie însă să sustineţi acest trend, pentru că între ţările Europei Centrale şi de Est competiţia pentru investiţii străine este puternică“, subliniază el. 

50-3981-1.jpg50-3982-2.jpg50-3983-3.jpg