BYD pariază pe Europa şi ar putea deschide o a doua fabrică
Producătorii auto din China se extind pe piaţa din Europa, în cazul de faţă fiind vorba despre BYD.
Michael Shu a transmis joi, 9 mai, că BYD analizează posibilitatea construirii celei de-a doua fabrici de asamblare pe continent. Michael Shu este directorul pentru Europa al producătorului chinez de autoturisme. Dacă planul se va realiza, fabrica ar urma să fie construită în 2025, notează agenţia Reuters.
Participând la conferința FT Future of the Car, Shu a dezvăluit că BYD va introduce în Europa un vehicul electric accesibil, bazat pe modelul său chinezesc Seagull.
El a menționat că versiunea europeană a modelului Seagull, care se comercializează în China cu mai puțin de 10.000 de dolari, este estimată să coste sub 20.000 de euro în Europa.
BYD îşi doreşte să devină unul din liderii pieţei din Europa atunci când vine vorba despre vehiculele electrice.
„Suntem încrezători că am putea fi într-o poziţie de lider până în 2030”, a afirmat Michael Shu.
Această declarație a fost făcută în timp ce președintele chinez Xi Jinping efectua o vizită în Ungaria, aceasta fiind a treia și ultima sa oprire în cadrul primului său turneu european în ultimii cinci ani.
Ungaria, un partener de comerț și investiții important pentru China
Cererea de maşini electrice a scăzut din cauza preţului ridicat. În medie, autovehiculele electrice costă cu 30% mai mult faţă de modelele similare cu motoare pe benzină sau motorină.
Din acest motiv, producătorii auto de tradiţie din Europa s-au văzut nevoiţi să realizeze tot mai multe modele la preţuri cât mai scăzute.
În decembrie anul trecut, BYD a anunțat planurile de a construi o fabrică de vehicule electrice în Ungaria, devenind astfel primul mare producător auto chinez cu o bază de producție în Europa.
Ungaria, condusă de premierul de dreapta Viktor Orban, a devenit un partener de comerț și investiții important pentru China, în contrast cu alte țări ale Uniunii Europene.
Relațiile politice strânse s-au concretizat în investiții, iar producătorii chinezi de baterii și vehicule electrice au început să își deschidă fabrici în Ungaria.
Unul dintre cei mai mari investitori chinezi a fost producătorul de baterii pentru vehiculele electrice, CATL, care a investit într-o fabrică de baterii în Debrecen, evaluată la 7,3 miliarde de euro.