ByteDance vrea să investească peste 12 miliarde de dolari în inteligență artificială
ByteDance vrea să investească peste 12 miliarde de dolari în inteligență artificială. Compania cu sediul în Beijing a alocat un buget de 5,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea de cipuri destinate inteligenței artificiale în China în anul 2025, conform a două surse apropiate de planurile companiei, ceea ce reprezintă o dublare a sumei cheltuite anul trecut.
În plus, grupul intenționează să investească aproximativ 6,8 miliarde de dolari în afaceri externe pentru a-și întări capacitățile de antrenare a modelelor fundamentale, utilizând cipuri avansate de la Nvidia.
Aproape 60% din comenzile interne de semiconductori ale ByteDance ar fi direcționate către furnizori chinezi, precum Huawei și Cambricon, în timp ce restul ar fi alocat pentru cipuri Nvidia modificate pentru a respecta reglementările de export din SUA, conform surselor.
De asemenea, Beijingul a furnizat ghidaje neoficiale companiilor chineze din domeniul tehnologiei, recomandându-le să achiziționeze cel puțin 30% din cipurile lor de la furnizorii locali, au adăugat aceleași surse, notează Financial Times.
Noile reglementări americane ar putea reprezenta un obstacol
Investiția de 6,8 miliarde de dolari în străinătate a fost alocată în buget pentru a sprijini dezvoltarea capacității de calcul necesară pentru formarea modelelor de inteligență artificială ale ByteDance. Cu toate acestea, această investiție ar putea întâmpina dificultăți din cauza noilor reglementări americane privind controalele la export, care au fost extinse pentru a limita accesul companiilor chineze la tehnologii sensibile.
Această inițiativă vine în contextul în care ByteDance se confruntă cu provocări în activitatea sa principală din domeniul rețelelor sociale. TikTok a relansat serviciul pentru 170 de milioane de utilizatori americani duminică, după ce viitorul președinte, Donald Trump, a declarat că firmele care distribuie și găzduiesc platforma nu vor fi trasă la răspundere pentru încălcarea unei legi americane care interzice aplicația video, cu condiția ca aceasta să nu fie vândută.
Deși Trump a semnat luni un ordin executiv pentru a menține TikTok activă timp de 75 de zile, el a exprimat intenția ca, pe viitor, o companie americană să dețină 50% din platforma TikTok. Trump a menționat că ar putea „cu siguranță” impune tarife suplimentare Chinei dacă aceasta refuză un acord.
O astfel de tranzacție ar putea influența planurile ByteDance pentru o posibilă ofertă publică inițială, compania fiind evaluată la 300 de miliarde de dolari în urma unui recent program de răscumpărare de acțiuni.