Suntem pregătiţi în caz de cutremur?

"Când esti proprietar, ai drepturi dar și obligații. Statul trebuie să găsească un echilibru între drepturi și obligații", a declarat Vasile Dîncu, citat de digi24.ro.

"În acest moment, statul român, prin Guvern și alte organisme, este pregătit pentru o situație de cutremur major. Dacă ne uităm la o hartă a Bucureştiului, o să vedem că e oraşul capitală cu cea mai mare vulnerabilitate la cutremure din mai multe perspective", a mai spus ministrul Dezvoltării.

El a prezentat stadiul pregătirii autorităților în situația în care România ar putea fi lovită de un cutremur asemănător celui din 1977.

Concluzia este că în ţara nastră sunt acum peste 600 de clădiri cu risc seismic ridicat. Dintre acestea, doar 26 au fost consolidate prin programul Ministerului Dezvoltării.

Ministerul Sănătăţii a început recent o evaluare a spitalelor de stat pentru a vedea în ce stare sunt din punct de vedere al riscului seismic, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii a demarat o verificare a infrastructurii spitalelor din România din punct de vedere al rezistenţei în caz de cutremur.

„Am început o evaluare a infrastructurii tuturor spitalelor de stat pentru a vedea în ce situaţie se află din punct de vedere al riscului seismic”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

De asemenea Guvernul a semnat un memorandum pentru construirea unei noi clădiri pentru Institutul de Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, care are risc seismic de gradul doi, şi pentru construirea unei noi aripi a Spitalului „Marie Curie” şi renovarea clădirii vechi. Costurile vor fi suportate de mediul privat, fiind vorba de un parteneriat public-privat.

În august, un cutremur devastator a distrus mai multe oraşe din Italia. Potrivit unui bilanţ al autorităţilor, sute de persoane au murit, printre care mulţi copii, iar alte sute au fost rănite.