Invitat: Alexandru Aparaschivei, senior manager Deloitte
Posted by capital.ro on Wednesday, September 6, 2017
Guvernul a adoptat săptămâna trecută instituirea plăţii defalcate a TVA şi estimează că prin aplicarea noii măsuri vor fi obținute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei până în anul 2020.
„Pe termen lung, lovitura va fi dată IMM-urilor, pentru că vor avea probleme de cash-flow. Sunt nişte bani pe care nu îi vor mai avea. Acum, când te poţi împrumuta la bancă cu costuri mici, nu este o problemă, dar în cazul unei crize vor apărea falimente“, a declarat Aparaschivei.
CITITI SI Plata defalcată a TVA va bulversa atât firmele, cât şi ANAF
Reprezentantul Deloitte avertizează că s-ar putea schimba comportamentul contribuabililor care astăzi sunt corecţi, din cauză că vor fi blocaje în economie. „Poate va fi mai interesant să cumperi de la străini“, adaugă Aparaschivei.
El aminteşte faptul că Bulgaria a renunţat la acest sistem de plată defalcată a TVA înainte de a intra în Uniunea Europeană, tocmai pentru că erau afectat sectorul IMM-urilor.
„La noi, următoarele luni vor fi decisive. Dacă vom avea multe firme care vor intra în sistem opţional vor apărea probleme reale. Nu aş fi surprins să se amâne implementarea măsurii“, spune consultantul.
El explică faptul că, măsura, denumită de mediul de afaceri split TVA, va fi benefică pentru statul român, pentru că TVA-ul va fi facturat şi virat la bugetul de stat, însă firmele vor fi afectate de faptul că nu vor mai putea beneficia de aceşti bani.
„ANAF nu e cunoscut ca un plătitor rapid, iar firmele trebuie să depună o cerere la ANAF pentru rabursarea TVA în termen de trei zile lucrătoare. Sunt îndoieli mari asupra capacităţii ANAF de a gestiona situaţia. Vom vedea, însă, în practică“, adaugă Aparaschivei.
Potrivit acestuia, noua măsură impune investiţii în sisteme noi din partea ANAF, iar achiziţia de software durează.
El mai aminteşte de nevoia obţinerii unei aprobări de la Comisia Europeană cu privire la alinierea măsurii la directivele UE şi dă exemplu Italia, care a obţinut aprobarea Comisiei pentru o măsură similară.
„În Italia, în prima fază, s-a aplicat doar plăţilor către stat. Banii erau viraţi direct în contul statului. Se beneficia de o procedură de rambursare rapidă. Pentru acest mecanism, Italia a cerut o derogare Comisiei Europene, pe care au primit-o. Anul acesta au mai cerut o derogare pentru extinderea măsurii şi asupra companiilor cu capital de stat“, a menţionat reprezentantul Deloitte.
În cazul Poloniei, care va implementa o variantă similară de plată a TVA din 1 ianuarie 2018, el spune că statul a pregătit măsura în ultimii doi ani, pentru că necesită schimbări semnificative, până la nivel de contracte.
„Suntem o ţară de lohn, în trecut în zona de textile, iar acum în zona de IT. Noi muncim pentru ideile altora. Trebuie gândit ce vrem să încurajăm. Poate anumite măsuri ar trebui amânate până la conturarea unei strategii“, consideră Aparaschivei.
El spune cu ironie că „în România impredictibilitatea e singura chestie predictibilă. Eu aş impune să nu poţi schimba Codul Fiscal decât o dată la cinci ani. E un instrument folosit de stat pentru a interveni în economie“.