Ca la mama acasă! Secretul pentru cea mai delicioasă salată de vinete

Sursa: Dreamstime

S-ar putea ca vânăta lucioasă, purpurie, în formă de lacrimă să fie singura pe care o cunoașteți, dar această legumă versatilă vine într-o varietate de culori și forme. În plus, are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului, fiind un ingredient în cadrul medicinei tradiționale de mii de ani. Care sunt câteva dintre ponturile pentru a obține o salată de vinete delicioasă?

Vinetele sunt o bună sursă de fibre și conțin o serie de substanțe nutritive. Toată lumea cunoaște această legumă de culoare mov închis, dar culoarea poate varia de la nuanțe de mov la alb sau verde.

Ce beneficii au vinetele?

O porție de vinete poate furniza cel puțin 5% din necesarul zilnic al unei persoane de fibre, cupru, mangan, B-6 și tiamină. De asemenea, conține și alte vitamine și minerale. În plus, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți.

Antioxidanții sunt molecule care ajută organismul să elimine radicalii liberi – molecule instabile care pot deteriora celulele dacă se acumulează în cantități mari. Alimentele care conțin antioxidanți pot ajuta la prevenirea unei serii de boli.

Printre antioxidanții din vinete se numără antocianii, inclusiv nasunina, luteina și zeaxantina.

Vinetele sunt benefice pentru sănătatea inimii sau reglarea colesterolului, dar scade și riscul de apariție a cancerului și îmbunătățește funcțiile cognitive. În plus, ajută la o bună funcționare a ficatului, datorită antioxidanților care ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Trucuri pentru o salată de vinete delicioasă

Salata de vinete are mai multe rețete, dar trebuie să țineți cont de patru secrete universal valabile pentru a obține preparatul de vis.

În primul rând trebuie să alegem corect vinetele. Acestea trebuie să aibă coaja lucioasă și o textura puțin moale. În cazul în care folosim vinete congelate sau conservate, trebuie să fie de calitate.

De asemenea, gustul salatei poate fi influențat de modul în care coacem vinetele. Dacă vrei un gust „ca la mama acasă” atunci trebuie neapărat să fie coapte pe flacără, nu la cuptor. Un aspect important pe care trebuie să-l avem în vedere este să înțepăm cu o furculiță vinetele în timp ce le coacem, astfel lichidul din ele se poate scurge.

Pentru a nu avea un gust amărui este foarte important să scurgem foarte bine vinetele înainte de a prepara salata.

Nu în ultimul rând, atunci când le tocăm este indicat să folosim un tocător și un bătător din lemn, plastic sau ceramică pentru ca vinetele să nu oxideze. Trebuie evitate ustensilele de bucătărie din metal. În acest fel vom păstra neschimbată aroma și culoare și ne putem bucura de un preparat delicios.