Perioadă de tranziție pentru noile coduri CAEN
Începând cu 25 martie 2025, a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 284/2025, care reglementează aplicarea versiunii actualizate a Clasificării activităților din economia națională – CAEN Rev.3.
Pentru a facilita adaptarea la noile reglementări, AFIR a anunțat o perioadă de tranziție de 18 luni, până la 25 septembrie 2026. În acest interval, vor fi acceptate atât codurile CAEN vechi (Rev.2), cât și cele noi (Rev.3), atât în relațiile cu autoritățile și instituțiile publice, cât și în raporturile dintre persoane fizice și juridice.
Ce trebuie să facă beneficiarii AFIR?
AFIR a precizat că ambele versiuni ale codurilor CAEN vor fi acceptate în această perioadă, cu condiția ca acestea să reflecte activitatea reală a beneficiarului și să fie conforme cu scopul investiției finanțate.
Noua clasificare CAEN, aprobată prin Ordinul INS nr. 377/2024 și aplicabilă de la 1 ianuarie 2025, introduce modificări care pot presupune redefinirea obiectului de activitate al firmelor. Astfel, este necesară actualizarea codurilor CAEN în documentele oficiale ale companiilor.
Recomandările AFIR
AFIR sfătuiește beneficiarii să analizeze cu atenție noile reglementări și să efectueze modificările necesare în termenul legal. Este esențial ca proiectele aflate în derulare sau în faza de evaluare să fie corelate clar cu activitățile declarate, conform noii clasificări.
Pentru mai multe detalii, AFIR recomandă consultarea Hotărârii de Guvern nr. 284/2025 și a Ordinului INS nr. 377/2024.
Actualizați obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională, aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024.
Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare. Astfel că, la nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) a fost stabilită procedura necesară pentru implementarea acestei actualizări, asigurându-se conformitatea cu noile reglementări. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.
Totul merge la registrul comerțului
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, profesioniștii completează Cererea de înregistrare în registrul comerțului (original), în care precizează obiectul principal de activitate conform CAEN Rev. 3. Cererea de înregistrare în registrul comerțului se depune prin intermediul portalului de servicii on-line, la ghișeu sau prin transmitere prin intermediul serviciilor de poştă/curierat și se soluționează de către registratorul de registrul comerțului.