Pe principiul „Mai bine sa castigam ceva decat nimic”, cateva hoteluri au facut un pas pe care ar fi trebuit sa-l faca de la inceputul verii si au lansat oferte speciale, dupa modelul celor practicate in strainatate. Unele dintre ele au aplicat sistemul occidental „platesti cinci zile si stai sapte” sau „platesti sapte zile si stai noua”. Altele, majoritatea hoteluri de doua stele, au redus pur si simplu tarifele cu 20-30%, iar unele unitati de cazare renovate integral au deschis sezonul cu tarife foarte convenabile. De exemplu, hotelul Majestic*** din Olimp are un tarif promotional de 1.500.000 camera pe zi. „Avem astfel un grad de ocupare de 85%, in timp ce gradul de ocupare din Olimp se situeaza din pacate sub 30%”, spune Nicolae Buzdun, vicepresedintele societatii Perla-Majestic. La Hotelul Europa**** din Eforie Nord, deschis pe 1 august, camera costa pana la data de 10 august doar 1.000.000 lei pe zi. „Ca urmare a lansarii ofertei speciale, gradul de ocupare a crescut cu 40%”, sustine Adrian Adam, director general adjunct la Europa.
O oferta speciala a lansat si hotelul Central*** din Mamaia. „Stai sapte zile si platesti cinci”, este promotia pentru pachetele comercializate de agentiile de turism. In acelasi timp, tariful de receptie a fost redus de la 2.700.000 la 2.200.000 lei (tarif valabil pana la 21 august). „Cele doua promotii combinate au crescut gradul de ocupare de la 80 la 100%. Cat despre cifra de afaceri, aceasta a fost pe sase luni (februarie-iulie) de 114 miliarde lei. Anul acesta am deschis in februarie pentru ca am avut cazati militari americani”, spune Maria Cristian, directoarea hotelului.
Reprezentanta Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului pe litoral, Corina Gheorghe, este de parere ca reducerile trebuiau operate de la inceputul sezonului, cel putin de catre hotelurile nerenovate. „O parte din hotelieri s-au bazat pe gradul de ocupare relativ ridicat din luna iunie, in comparatie cu alti ani, si au estimat ca si restul sezonului va merge la fel. Ceilalti s-au gandit ca oricum vor avea plin in sezonul de varf, chiar daca in iunie este mai slab. S-au trezit cu totii la mijlocul lui iulie cu hotelurile mai mult goale, caci gradul mediu de ocupare pe litoral a depasit cu putin 40% si au avut de castigat cei care au reactionat rapid la situatia de pe piata”, explica Corina Gheorghe.
Gradul de ocupare redus de pe litoral se datoreaza si faptului ca multe hoteluri nu au stiut sa-si promoveze suficient de bine oferta si nici sa incheie contracte profitabile cu agentiile. O exceptie in acest sens este hotelul Decebal din Neptun, cumparat anul trecut si renovat de SC Ambasador, proprietara hotelului Ambasador din Capitala. „Noi am incheiat contract pe tot sezonul cu o singura agentie si anume Eximtur din Cluj-Napoca, lasandu-i pe ei sa ne spuna cu ce tarif pot vinde o camera. Datorita faptului ca este una din cele mai mari agentii din tara si ofera un tarif foarte bun, noi am avut hotelul plin pana acum, in conditiile in care gradul de ocupare in Neptun a fost de 30%. Cred ca estimarea pe care am facut-o la inceputul sezonului, ca vom avea 90% grad de ocupare si un profit net de 150.000 USD, este corecta”, afirma George turna, vicepresedintele consiliului de administratie al SC Ambasador.
Pe ansamblu, in ciuda ofertelor speciale si a gradului mare de ocupare din statiuni ca Mamaia, Eforie, Saturn si Costinesti, sezonul acesta este mai slab decat cel de anul trecut. N
Noile tarife percepute
de cAteva hoteluri
Hotel, statiune Tarif/zi/camera
Balea, Neptun 670.000 lei
Clabucet, Neptun 782.000 lei
Romanta, Neptun 782.000 lei
Slatina, Neptun 670.000 lei
Terra, Neptun 894.000 lei
Central, Mamaia 2.200.000 lei
Picadilly, Mamaia 1.538.000 lei
Hotel, statiune Tarif/zi/camera
Cerna&Hora, Saturn 1.006.000 lei
Mures&Siret, Saturn 782.000 lei
Sulina&Dobrogea, Neptun 838.000 lei
Orlando, Venus 894.000 lei
Tismana, Jupiter 1.006.000 lei
Europa, Eforie Nord 33 euro
Majestic, Olimp 1.500.000 lei
De ce merge prost sezonul pe litoral
· Oferta litoralului romanesc este puternic concurata de destinatiile din strainatate. Datorita curselor charter, tarifele pentru tari, cum ar fi Spania, au scazut considerabil fata de anul trecut. Daca anul trecut existau astfel de oferte numai pentru Turcia si Grecia, acum s-au adaugat pe lista Malta si Spania.
· Serviciile practicate pe litoralul romanesc nu se ridica intotdeauna la inaltimea tarifelor, principalul motiv fiind lipsa unui personal calificat.
· O data cu explozia de pe piata creditelor – nu numai a celor ipotecare, ci si a celor de consum – romanii care isi permit sa cheltuiasca in jur de 500 de dolari pentru o vacanta isi reorienteaza veniturile. O parte din ei isi reduc bugetele de vacanta de la 500-600 USD la 200-300 USD, pentru a-si putea plati ratele la credite, iar o alta parte renunta pur si simplu la concediu, din acelasi motiv.
· Din cauza schimbarii climei, in multe tari lunile iulie si august sunt toride, astfel ca multi romani prefera sa-si ia concediu in extrasezon, adica in iunie si septembrie.
· Este posibil ca o parte din romanii cu venituri peste medie sa ia in considerare optiunea a doua vacante pe an, una primavara si cealalta toamna, in locul traditionalului concediu de vara.