Andy Guo, imigrant chinez în vârstă de 18 ani, student la University of British Columbia, adoră să îşi conducă automobilul, un Lamborghini Huracan roşu, pe care nu vrea să-l împartă cu fratele său geamăn, Anky.
Maşina valorează 360.000 de dolari canadieni (circa 245.000 euro). Andy a primit-o cadou de la tatăl lui, un om de afaceri chinez care s-a îmbogăţit din afaceri în industria cărbunelui şi călătoreşte des pe între Vancouver şi Shanxi, o provincie din nordul Chinei.
"Creşterea economică rapidă a Chinei a transformat mulţi ţărani în miliardari", scrie New York Times, în ediţia electronică.
"Numeroşi chinezi bogaţi sunt tot mai interesaţi să-şi mute familiile şi averile în Vest, unde statul de drept, aerul curat şi instituţiile de învăţământ performante oferă linişte sufletească, mai ales celor care vor să scape de controlul Partidului Comunist şi de campania anticorupţie care a trimis în închisoare sute de oameni bogaţi puternici", notează publicaţia americană.
Cu o monedă slabă şi politici de imigrare primitoare, Canada a devenit o destinaţie de top pentru chinezi. Potrivit cifrelor guvernamentale, între anii 2005 şi 2012, peste 37.000 milionari chinezi au profitat de un program care le permitea să devină rezidenţi permanenţi ai British Columbia, regiunea care include oraşul Vancouver, cu o populaţie de 2,3 milioane de locuitori. Proporţia chinezilor a crescut în această metropolă de la sub 7% în 1981 la peste 18% în 2011.
Mulţi localnici spun că valul de capital chinez a provocat o criză în segmentul locuinţelor la preţuri accesibile. Vancouver este oraşul cu cele mai scumpe case din Canada, conform unui studiu al companiei de consultanţă Demographia. Preţul mediu în zona centrală a crescut cu peste 100% între 2005 şi 2015, ajungând până la 1,6 milioane de dolari canadieni (1 milion de euro).