Aflat încă la vârsta studenţiei, bucureşteanul Emanuel Gal a iniţiat deja mai multe afaceri din domeniul internetului, creează software pentru clienţi din străinătate şi coordonează o echipă de 17 angajaţi.
Pentru Emanuel Gal, statutul de salariat nu pare să mai fie o opţiune de carieră. A încercat această cale la 17 ani, în timp ce era elev în clasa a XII-a, când s-a angajat ca programator la o firmă de web design din Bucureşti. „Am plecat după două luni, pentru că mi-am dat seama că aş câştiga mult mai mulţi bani dacă aş lucra pe cont propriu“, povesteşte tânărul.
Şi nu i-a fost greu să ia această decizie, pentru că fusese deja vizitat de spiritul antreprenorial. „Mai în glumă, mai în serios, prima afacere am pornit-o la vârsta de 10 ani, când am început să creez cărţi de vizită pentru profesorii din şcoala mea. La 14 ani făcem afişe şi grafică pentru prieteni şi cunoscuţi, iar un an mai târziu am început sa construiesc site-uri“, spune Emanuel Gal. La vârsta de 16 ani, a avut o altă iniţiativă şi a lansat o revistă neoficială a liceului său, Logos, pe care o vindea cu 5.000 de lei vechi.
Aceste experienţe i-au folosit după absolvirea liceului, când a început să caute clienţi din străinătate care doreau să facă outsourcing în România. „Am câştigat un proiect pentru o firmă de web design din California. Cei care conduceau compania au fost foarte mulţumiţi de prestaţia mea, aşa că mi-au oferit o sumă fixă de 1.500 de dolari pe lună ca să lucrez numai pentru ei. Munceam de pe la ora 8 seara până pe la 2-3 dimineaţa, ca să fiu disponibil în timpul programului lor de lucru“, spune antreprenorul. Această colaborare, care a durat aproximativ un an, a fost o lecţie foarte importantă de afaceri, pentru că a învăţat ce înseamnă managementul de proiect şi cum se discută cu un client care impune standarde ridicate de calitate.
Prima afacere, Brainient, pe care a înregistrat-o oficial la Registrul Comerţului în 2006, este specializată în producerea de software pentru internet. A demarat-o cu sprijinul unui business angel, care i-a oferit 5.000 de euro şi care l-a ajutat să ia cele mai bune decizii strategice de management. „Am înfiinţat firma deoarece din ce în ce mai multă lume apela la serviciile mele de programator, aşa că am simţit nevoia să creez un cadru legal, care să-mi permită să angajez oameni şi să emit facturi“, spune Emanuel Gal. Afacerea a început în apartamentul său din Berceni, iar primul angajat a fost un coleg de la firma la care lucrase pentru doar două luni şi căruia i-a oferit iniţial un salariu de 800 de euro pe lună.
Tinereţea, atu în străinătate, piedică în România
În ceea ce priveşte comenzile, acestea au început să fie din ce în ce mai numeroase, majoritatea de peste hotare. „Aproape 90% din clienţii Brainient sunt din străinătate. Motivul este destul de simplu: aveam 19 ani când mi-am început afacerile şi nimeni nu mă băga în seamă în România pentru ca eram «doar un puşti». Aşa că m-am orientat către clienţi din străinătate, care sunt fără excepţie foarte impresionaţi de faptul că am început la o vârstă atât de fragedă“, spune Emanuel Gal. „Vârsta reprezintă un avantaj atunci când lucrez cu străini şi un dezavantaj când lucrez cu români, pentru că românii au prejudecăţi şi sunt de părere că dacă ei n-au făcut afaceri de la 19 ani, atunci nimeni nu o poate face“, adaugă el.
Între timp, a intrat şi în alte afaceri şi a încercat să-şi diversifice obiectul de activitate, iar în prezent trebuie să se asigure că are venituri suficient de mari pentru a plăti salarii, la standardul pieţei de IT, celor 17 angajaţi. Anul trecut, a lansat BrainTV.ro, un site-televiziune pe internet, şi vertimo.ro, un motor de căutare pentru anunţuri imobiliare, care strânge într-un singur loc anunţurile de pe principalele site-uri de profil din România. Dar cel mai recent proiect în care s-a implicat este eOK.ro, un site lansat luna trecută, de pe care se poate asculta gratuit muzică românească şi pe care îl dezvoltă în parteneriat cu Florin Grozea, membru al trupei HI-Q. „eOK.ro a pornit din dorinţa lui Florin de a «legaliza» piaţa de muzică din România. Este primul site de muzică legală şi gratuită. Avem contracte cu casele de discuri pentru 90% din muzica românească, muzică pentru care plătim în fiecare lună drepturi de autor“, spune Emanuel Gal. „Ca responsabilităţi, eu mă ocup de dezvoltarea produsului, iar Florin se ocupă de promovare, relaţia cu casele de discuri şi cu presa. El este vizionarul care se gândeşte la funcţionalităţi ziua şi noaptea, iar eu sunt pragmaticul care analizează atât produsul, cât şi afacerea, din cât mai multe unghiuri, pentru a obţine rezultate cât mai bune“, adaugă el.
În timpul în care nu face afaceri, Emanuel merge la cursuri, pentru că este student în anul IV la Facultatea de Matematică-Informatică. Mărturiseşte, însă, că şcoala din România nu i-a folosit în niciun fel la afaceri. După părerea sa, principalii factori care l-au influenţat pozitiv sunt spiritul de iniţiativă pe care l-a moştenit de la mama sa, care timp de 15 ani a muncit în străinătate, şi faptul că părinţii i-au acordat libertatea de a alege ce vrea să facă în viaţă. În plus, crede că foarte mult îl ajută faptul că nu îi este frică să îşi asume riscuri.
„Când rişti, renunţi la zona ta de confort. Rişti, drept urmare te străduieşti mult mai tare, munceşti mult mai mult, explorezi mai multe opţiuni şi încerci să găseşti soluţii mai rapide şi eficiente pentru a transforma acel risc într-un succes“, consideră tânărul antreprenor. În schimb, în opinia sa, dacă nu rişti şi rămâi confortabil la locul tău, nici nu te vei strădui prea mult, pentru că nu există o presiune la fel de mare să devii mai bun, mai eficient şi mai inteligent.
«Succesul sau eşecul unei afaceri este dat de echipa care se află în spatele ei. Calitatea acelei echipe depinde însă în totalitate de managerul companiei.»
Emanuel Gal, fondatorul Brainient
Proiecte vechi si noi
• Skimbit.com este un alt proiect în care s-a implicat recent Emanuel Gal. Site-ul a pornit ca un proiect dezvoltat pentru o clientă din Marea Britanie, dar aceasta i-a oferit o parte din afacere pentru a rămâne implicat activ în partea de dezvoltare de software.
• În prezent, nu are în plan lansarea unor proiecte noi, pentru că îşi concentrează atenţia asupra consolidării celor existente. La sfârşitul acestei luni, intenţionează să relanseze BrainTV.ro şi să ofere emisiuni noi, o grafică nouă şi mai multe noi funcţionalităţi.
• În ultimele luni, a avut foarte multe discuţii cu investitori din România şi din străinătate, pe care i-a cunoscut prin intermediul prietenilor sau la diferite evenimente autohtone, cum ar fi Netcamp sau 11minutes.
Capital – Editia nr.15, data 16 aprilie 2008