Ca urmare a crizei Covid, federalismul german devine o miză centrală la alegerile legislative
Federalismul devine rapid miza centrală a alegerilor legislative germane. Lăudat ca fiind cheia succesului german la începutul pandemiei, lentoarea sa este acum considerată vinovată pentru frânarea campaniei de vaccinare și pentru complicarea excesivă a măsurilor anti-epidemice.
Cu toate acestea, „ar fi o greșeală să credem că problemele sunt mai bine rezolvate la nivel central”, a afirmat Armin Laschet, președintele CDU, la lansarea lucrărilor asupra viitorului program al partidului. El a adresat un nou răspuns în dialogul cu cancelarul Angela Merkel, care duminică i-a amenințat pe puternicii președinți ai regiunilor germane că va impune de la centru controlul asupra gestionării crizei.
Verzii la 21 %
Este, de asemenea, un răspuns pentru Verzii germani, care le suflă în ceafă tot mai îndeaproape creștin-democraților aflați la putere de cincisprezece ani. În centrul programului Verzilor, prezentat la jumătatea lunii martie, se află un stat federal puternic, garant al eficienței serviciilor publice și un plan național de investiții de 50 de miliarde de euro pentru infrastructurile digitale și de transport public.
„Avem nevoie de un stat suplu, eficient și flexibil” și nu de „mai multă birocrație”, apreciază Armin Laschet. Știe că Verzii vor fi parteneri esențiali în orice negocieri ale coaliției după alegerile din septembrie. Weekendul trecut au urcat alte trei puncte în sondaje, până la 21% din intențiile de vot, în timp ce CDU a coborât cu unsprezece puncte, la 26%.
S-a încheiat epoca ”CDU la 30%”
„Zilele în care CDU reprezenta 30% din opțiunile de vot au trecut. Este un fapt care trebuie luat în considerare”, rezumă copreședintele Verzilor, Robert Habeck, într-un interviu pentru „Der Spiegel”.
„Știm că bătălia nu este câștigată, dar luptăm pentru păstrarea Cancelariei”, recunoaște la rândul său Armin Laschet.
În ceea ce privește CDU, la fel ca și în cazul Verzilor, se ridică chestiunea ralierii IMM-urilor, acest strat care cimentează economia germană și care este afectat în mod special de închiderea afacerilor și de întârzierea ajutorului public. Cu toate acestea, dacă profilul politic al antreprenorilor germani este din ce în ce mai „verde”, cel al IMM-urilor rămâne ancorat de liberalii FDP și CDU, arată Les Echos.
Proximitatea afacerilor locale
Datorită implantării sale „locale” și regionale, căci, să nu uităm, încă domină în majoritatea celor 16 regiuni germane, CDU își revendică în mod clar apropierea de acest creuzet economic local al IMM-urilor. Armin Laschet a reamintit marți în ce măsură antreprenorii „și-au asumat responsabilitatea locală”, înființând centre de testare sau răspunzând la primele cereri urgente de la începutul crizei. Totuși, această apropiere cântărește foarte mult în campanie, deoarece mai multe cazuri de corupție referitoare la deputații CDU au dezvăluit atribuirea frauduloasă a contractelor pentru măști chirurgicale la începutul pandemiei.
În acest context, revolta șefilor landurilor, condusă de Armin Laschet, el însuși președinte al celui mai mare land german, are ca pandant ralierea mai multor deputați CDU din Bundestag către centralism și către cancelarul Angela Merkel.
Această viziune a ”statului central” are, de asemenea, sprijinul a doi președinți regionali importanți: Winfried Kretschmann (Verzi) și Markus Söder, aflat la conducerea Bavariei și candidat nedeclarat, dar favorit la cancelarie.
Sursă foto: pixabay