Curtea de Apel București a respins apelul Euroins privind falimentul companiei

Curtea de Apel București a respins apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva hotărârii Tribunalului București din 2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului societății.

Decizia instanței este definitivă, a informat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Hotărârea instanței și decizia ASF

ASF a luat act de decizia Curții de Apel București, care a confirmat hotărârea Tribunalului București nr. 2920/9.06.2023, pronunțată în dosarul nr. 8813/3/2023. Prin această hotărâre, s-a dispus începerea procedurii falimentului pentru Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A.

Consiliul ASF a decis, în 17 martie 2023, retragerea autorizației de funcționare a companiei, constatând indicii ale stării de insolvență. În aceeași dată, ASF a promovat o cerere pentru deschiderea procedurii falimentului Euroins România și a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. Acesta a primit sarcina de a administra activitatea asigurătorului și de a lua măsuri pentru conservarea patrimoniului.

Odată cu această decizie, atribuțiile conducerii companiei s-au suspendat de drept, iar mandatul FGA va înceta la numirea unui lichidator judiciar.

judecator justitie tribunal
SURSA FOTO: Dreamstime

Problemele financiare ale Euroins România

ASF a constatat că, la 30 iunie 2022, Euroins România nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). Pentru restabilirea acestui capital era nevoie de 2,19 miliarde de lei, iar pentru acoperirea cerinței minime de capital (MCR) erau necesare 1,75 miliarde de lei. În aceste condiții, ASF a considerat că aplicarea unei proceduri de rezoluție nu era fezabilă, ceea ce a condus la decizia de retragere a autorizației.

Decizia Consiliului ASF s-a bazat pe o analiză detaliată a situației Euroins România, incluzând rezultatele controalelor desfășurate începând cu 2020.

ASF a aplicat numeroase sancțiuni companiei între 2020-2023

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, ASF a aplicat Euroins România 26 de sancțiuni, ca urmare a 17 acțiuni de control. Aceste sancțiuni s-au soldat cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei.

Compania a contestat măsurile în instanță, însă toate sancțiunile au fost confirmate fie pe fond, fie definitiv, de către instanțele de judecată.