‘Pe agregatele sistemului bancar vedem pierdere agregată şi probabil că aşa se va termina anul 2012. În acest context singura soluţie de reducere a creditelor neperformante şi de creştere a profitabilităţii băncilor, pentru că cele două sunt corelate, este reluarea creditării. Reluarea creditării trebuie să se facă atât pe segmentul de companii cât şi pe cel de persoane fizice, eu aş spune ca în acestă ordine, mai întâi pe cel de companii, de IMM şi apoi pe cel de persoane fizice. Ceea ce este important este abordarea băncii pentru că în momentul acesta au politici de risc foarte inflexibile, dure, parţial impuse şi de Banca Naţională prin normele de creditare şi atunci toţi se feresc să mai dea credite’, a spus Cabat.
Citește și BCR a raportat o rată record a creditelor neperformante – 25,8%
Potrivit acestuia, dacă nivelul creditelor rămâne constant de la o perioadă la alta, nivelul creditelor neperformante creşte, pentru că ele vin din urmă, şi atunci procentul lor în totalul creditelor continuă să crească.
‘Vestea bună este că în momentul în care va relua creditarea din cauza competiţiei se vor duce rapid costurile în jos, cu două sau trei procente faţă de costurile actuale de creditare. Reluarea creditării trebuie să se întâmple foarte rapid. Eu anunţ că se va întâmpla lucrul acesta de un an şi nu s-a întâmplat încă, dar eu cred că şi răbdarea băncilor mamă cu sucursalele din România s-a cam terminat. Pierderile acumulate de sucursalele din România nu mai pot fi susţinute cum trebuie de băncile mamă. Costurile s-au redus. De acum încolo nu se mai pot reduce costurile. Singura soluţie este reluarea creditării. Cred că în lunile următoare o să fie paşi clari de reluare a creditării şi presiune pe BNR să mai îndulcească puţin normele de creditare’, a explicat analistul financiar.
El a mai spus că finanţarea este o altă mare problemă.
‘Bani de la băncile mamă nu mai vin şi singurele surse importante sunt cele atrase şi în lei. Majoritatea băncilor comerciale din România au început să acorde credite numai în lei, cu excepţia creditelor ipotecare. Acestea ar trebui să rămână singurele în valută. Vor ajunge şi acestea în lei, dar nu prea face sens pentru că în 3-5 ani România o să treacă la moneda unică şi atunci un credit pe 25 de ani să îl schimbi iar în euro nu face sens’, a mai spus Cabat.
SURSA: Agerpres
Citește și EXCLUSIV: Cât câştigă băncile din salariul fiecărui client cu card