Discuţiile au început în jurul orei 10.00, iar primii miniştri care au participat la întâlnirea cu delegaţia FMI au fost ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, precum şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu.
De asemenea, reprezentanţii ministerelor vor discuta şi despre rectificarea bugetară programată pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul Sănătăţii a declarat, după întâlnire, că reprezentanţii FMI sprijină reforma în sănătate şi că s-a ajuns la un acord în privinţa unor aspecte.
‘Am înţeles că doresc să sprijine reforma în sănătate. Am căzut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finală’, a spus Nicolăescu.
La rândul său, Daniel Dăianu a precizat că un nou acord este util în actualul context economic internaţional.
‘Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic internaţional rămâne extrem de complicat. Trebuie să venim cu noi măsuri de protecţie.(…) Se discută mult despre ce se întâmplă cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece creditul este foarte scump. Sunt multe de discutat’, a spus Dăianu.
O echipă a FMI, condusă de Andrea Schaechter, este în vizită în România începând din data de 31 iulie, pentru discuţii asupra următorului program cu România. Concluziile întâlnirilor vor fi prezentate la sfârşitul misiunii, în data de 31 iulie.
Înainte de venirea misiunii FMI, a fost în România, în perioada 15-16 iulie 2013, şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, aceasta fiind la prima sa vizită la Bucureşti după numirea în funcţia de director al FMI, în luna iulie 2011.
Lagarde a anunţat, la o masă rotundă organizată la BNR, probabilitatea ca România să semneze un nou acord de tip preventiv cu FMI.
‘O ţară decide dacă este nevoie de un nou împrumut cu Fondul Monetar Internaţional. Oamenii politici se pun de acord dacă un nou acord va fi benefic pentru România. Acesta este pasul numărul unu, iar pasul numărul doi este cel de a se justifica finanţarea internaţională, mobilizarea finanţării internaţionale. Răspunsul meu este probabil da (va fi un nou acord n.r.), luând în considerare dorinţa oamenilor politici de a consolida stabilitatea macroeconomică, de a avea o ancoră pentru aceasta, de a urma reformele economice, care nu au fost încă încheiate, dar ce este cel mai important, pentru a evita orice tentaţie de a face paşi înapoi’, a spus Christine Lagarde.
Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, la finele lunii trecute, încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.
Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat iniţial pe 25 martie 2011 şi este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate.
În anul 2009, România a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.
Din acest aranjament cu FMI au fost trase şapte din cele 8 tranşe prevăzute, însumând 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveşte cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă.
Sursa: Agerpres
Cabinetul Ponta negociază cu delegația FMI angajamentele pentru noul acord
27 iulie 2013, 14:12
Ultima modificare în 27 iulie 2013, 17:12
Miniştrii Cabinetului Ponta discută astăzi, la Ministerul Finanţelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar Internaţional angajamentele care vor fi prevăzute în Scrisoarea de intenţie pentru noul acord al României cu instituţia financiară internaţională.
Etichete: acord,
fmi,
guvern,
negociere,
victor ponta
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Premierul britanic, David Cameron, ameninţă Google, Microsoft şi Yahoo!
- O comoară, descoperită pe fundul Atlanticului de Nord
- Ajutor de la stat pentru încălzirea cu energie electrică
- 46 de posturi vor fi reduse la ANPC, din care 20 vacante şi 26 ocupate
- Barierele comerciale dintre UE şi Columbia vor fi ridicate de la 1 august
- În Italia trăiesc aproape 4,4 milioane de străini
- Preşedinţie: CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaţie
- Premierul Victor Ponta ia în calcul posibilitatea ca regionalizarea să se facă anul viitor
- Italia şi NATO se pronunţă în favoarea unor proiecte militare inteligente
- Francois Hollande subliniază condiţiile necesare pentru aderarea la UE a ţărilor din Balcani