Declarația cu privire la cablul submarin de transport de energie prin Marea Neagră a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului rus de televiziune RBC și preluată de agenția de știri Interfax.

Acest viitor cablu din Marea Neagră va permite exportul a 4 Gigawați de energie în prima fază

Aliyev a precizat că acest cablu va permite exportul a 4 Gigawați de energie în prima fază, mult peste capacitatea inițială anunțată de 1 GW. Liderul azer a subliniat că nevoile de energie ale țărilor europene sunt în continuare semnificative, chiar și în contextul investițiilor masive în surse regenerabile. El a menționat că aceste state vor continua să se confrunte cu un deficit energetic, ceea ce face necesară identificarea unor surse suplimentare de energie verde.

Proiectul cablului submarin prin Marea Neagră face parte dintr-un Parteneriat strategic încheiat la București pe 17 decembrie 2022 între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. Documentul vizează dezvoltarea și transportul energiei verzi, stabilind realizarea unei conexiuni de înaltă tensiune în curent continuu între aceste țări.

„Studiul de fezabilitate pentru construirea unui cablu submarin din Azerbaidjan până în Europa, via Marea Neagră, va fi finalizat în următoarele săptămâni sau luni. Totuşi, având în vedere necesităţile de energie ale ţărilor europene, chiar dacă şi ele investesc foarte mult, ştim că vor fi în continuare într-o poziţie de deficit, astfel încât vor avea nevoie de surse suplimentare de energie verde”, a declarat Aliyev într-un interviu pentru postul rus de televiziune RBC.

Marea Neagra
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul are o durată estimată de trei până la patru ani

În septembrie 2024, companiile Transelectrica din România, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works din Ungaria au semnat actele constitutive pentru înființarea companiei Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România. Aceasta va implementa proiectul „Coridorul Verde”, prin care cablul submarin va conecta România și Georgia, extinzând rețeaua și către Ungaria și Azerbaidjan.

Proiectul are o durată estimată de trei până la patru ani pentru finalizarea lucrărilor și un cost total de 3,5 miliarde de euro. Comisia Europeană și-a exprimat sprijinul pentru acest proiect strategic, intenționând să contribuie cu 2,3 miliarde de euro.

Prin realizarea acestui cablu submarin, Azerbaidjanul și partenerii săi își propun să devină un pilon central în securitatea energetică europeană, oferind o soluție durabilă și verde pentru nevoile energetice ale regiunii.