Meta vrea să instaleze un cablu de internet submarin, care să lege toată planeta

Meta nu se mai limitează doar la rețele sociale, ci investește și în inteligență artificială (IA) și infrastructura necesară pentru aceasta. Compania americană a anunțat că vrea să construiască un cablu de internet submarin de 50.000 km în întreaga lume. Proiectul Waterworth va fi cel mai lung proiect de cablu subacvatic din lume.

Noul cablu va îmbunătăți conexiunile la internet pe cinci continente și va ajuta la dezvoltarea proiectelor sale în IA. De asemenea, va sprijini economia, va facilita accesul la internet și va crea noi oportunități tehnologice. Acest cablu va fi cel mai lung de până acum care folosește 24 de perechi de fibre, ceea ce înseamnă că va putea transporta mai multe date.

Analistul de telecomunicații și tehnologie Paolo Pescatore a spus că Meta vrea să controleze o parte mai mare din piața de conectivitate.

„Aceasta este o nouă demonstrație, deoarece încearcă să depășească rivalii, oferind utilizatorilor o experiență unică prin integrarea strânsă a hardware-ului, software-ului, platformei și a aspirațiilor sale tot mai mari în conectivitate.

În cele din urmă, aceste mișcări, deși sunt binevenite dintr-o perspectivă investițională, vor ridica și mai multe priviri în rândul autorităților de reglementare și al altor părți interesate cheie, având în vedere dominația din ce în ce mai mare a tehnologiei mari”, a explicat analistul de telecomunicații și tehnologie pentru cei de la BBC News.

Analistul de telecomunicații și tehnologie Paolo Pescatore
Paolo Pescatore (SURSA FOTO: YouTube, IBC TV)

Cablurile submarine au devenit tot mai importante, dar și mai vulnerabile la atacuri sau accidente. După mai multe incidente în care cablurile au fost întrerupte, experții avertizează că acestea pot fi un motiv de tensiuni între țări.

Meta a anunțat că va așeza cablurile proiectului Waterworth la o adâncime de până la 7.000 de metri. În zonele periculoase, cum ar fi cele de lângă coastă, va folosi metode speciale de îngropare pentru a le proteja de ancorele navelor și alte riscuri.

Google va construi, la rândul său, un cablu submarin

Cablurile submarine sunt tot mai importante pentru că ajută la funcționarea serviciilor digitale și permit transferul rapid de date între continente. Se estimează că peste 95% din traficul de internet global circulă prin astfel de cabluri.

Firma de cercetare TeleGeography spune că există peste 600 de cabluri submarine în lume. Printre ele se numără și 2Africa, un cablu de 45.000 km susținut de Meta și ca Orange, Vodafone și China Mobile, care leagă trei continente.

În anul 2024, Google a anunțat că va construi primul cablu submarin care va lega Africa de Australia. Compania americană va investi 1 miliard de dolari pentru a îmbunătăți conexiunile cu Japonia prin două noi cabluri submarine în Oceanul Pacific.