De la inceputul anului 2001 si pana in prezent, pretul acestui articol a crescut cu 125%, atingand maximumul ultimilor 15 ani, in conditiile in care volumul tranzactiilor se afla la cel mai jos nivel al ultimilor noua ani.Traderii bursei londoneze specializate in tranzactionarea acestui produs suspecteaza faptul ca cineva incearca o crestere artificiala a pretului la cacao. Pretul acestui produs, la fel ca si cel al cafelei si al altor marfuri "coloniale", a urmat o evolutie constant descendenta
De la inceputul anului 2001 si pana in prezent, pretul acestui articol a crescut cu 125%, atingand maximumul ultimilor 15 ani, in conditiile in care volumul tranzactiilor se afla la cel mai jos nivel al ultimilor noua ani.
Traderii bursei londoneze specializate in tranzactionarea acestui produs suspecteaza faptul ca cineva incearca o crestere artificiala a pretului la cacao.
Pretul acestui produs, la fel ca si cel al cafelei si al altor marfuri „coloniale”, a urmat o evolutie constant descendenta, timp de peste un deceniu.
Cum s-ar putea explica deci aceasta crestere de pret, inregistrata incepand cu prima parte a lui 2001? Recolta slaba de cacao din 2001 si 2002 ar putea fi unul din motive. Un al doilea ar putea fi instabilitatea politica din ultima vreme din Coasta de Fildes (numarul unu mondial, contabilizand aproximativ doua treimi din productia de cacao a lumii). A treia explicatie pentru cresterea pretului ar fi, insa, o crestere artificiala a acestuia, ca urmare a unor manevre facute de anumite cercuri de afaceri, traderii londonezi fiind de parere ca aceasta varianta are cea mai mare influenta asupra evolutiei pretului la cacao.
Cioco-alcoolicii pot sta linistiti
Influentarea pretului unei anumite marfuri insa, nu este un lucru prea usor, iar cacaoa este, din acest punct de vedere, o tinta cel putin curioasa pentru speculatori. Exista o multime de substituenti ai acestui produs, ceea ce inseamna ca la o crestere prea mare de pret acestia ar putea fi preferati. Spre exemplu, recent, Uniunea Europeana a aprobat folosirea la prepararea diverselor produse alimentare a uleiurilor vegetale (de floarea soarelui, soia etc.) in locul untului de cacao, care a devenit foarte scump. In plus, privind in urma, nu putem sa nu remarcam ca incercarile de pana acum de a influenta pretul unor marfuri pe pietele internationale s-au terminat cu mari pierderi pentru speculatori (vezi incercarea de acum doua decenii de la bursa din New York de a creste speculativ pretul argintului). Unii spun insa ca, spre deosebire de bursa de marfuri newyorkeza, bursa londoneza specializata in tranzactionarea boabelor de cacao ofera conditii mult mai bune pentru lansarea unor oferte speculative, iar ca argument ei atrag atentia asupra diferentelor foarte mari la pretul contractelor futures la cacao in cele doua orase.
Daca „cioco-alcoolicii” (iubitorii de ciocolata) au inceput sa-si faca deja probleme, va trebui sa-i linistim. Pretul ciocolatei depinde mai mult de cel al zaharului si al laptelui si mai putin de evolutia pretului la cacao. Deci, chiar daca vom mai asista si in continuare la cresterea pretului la cacao, cu siguranta ca marile companii producatoare de ciocolata vor prefera sa micsoreze batoanele de ciocolata, decat sa le creasca pretul. Ceea ce pana la urma e in favoarea sanatatii „cioco-alcoolicilor”.