Campionatul Mondial ne-a readus în atenție o țară frumoasă, pe care cei mai mulți dintre noi o cunoaștem din filme sau din cărți. Este momentul să aflăm câte ceva și despre Cachaca, băutura tradițională a brazilienilor.
Ar trebui să cunoașteți această băutură din Caipirinha. Din păcate, puține baruri de la noi prepară acest cocktail ca la carte. Cel mai des îl veți găsi în România făcut cu rom alb. Ceea ce nu-i neapărat rău, doar că-i incorect. Cachaca (care se pronunță ka-sha-sa) este într-adevăr un fel de rom alb, brazilian, însă gustul său este foarte distinct și, în ciuda confuziei pe care lumea o face cu fratele său mai mare, are un proces de producție ușor diferit. Cachaca merită toată atenția noastră, cu atât mai mult cu cât a devenit o băutură foarte populară în ultima vreme. Deseori veți găsi scris pe eticheta ei „brazilian rum“, dar ea este făcută prin distilarea sucului de trestie, nu din melasă. Prin urmare nu e rom. Iar înscrisul de pe etichetă a rămas de pe vremea când comerțul cu Statele Unite impunea acest lucru.
Americanii refuzau să recunoască această băutură de origine braziliană, așa cum și brazilienii se încăpățânau de câteva decenii să recunoască originea unică a bourbonului american. Disputa comercială s-a stins anul trecut în aprilie, iar brazilienii pot în sfârșit să-și comercializeze băutura sub numele său adevărat. Cachaca a apărut în istoria Braziliei prin secolul al XVI-lea, la puțin timp după ce coloniștii portughezi au adus trestia de zahăr pe aceste meleaguri. De ce au hotărât brazilienii să distileze sucul de trestie și să nu facă melasă mai întâi, așa cum se întâmpla deja în coloniile din Caraibe, nu se știe. Un lucru este cert: cachaca a fost vreme de secole o băutură a săracilor, fiind ca și romul, foarte ușor de produs. Cuvântul bețivan, în limba portugheză, cachaceira, își are originea în numele aceste băuturi. Brazilienii au mai mult de 2.000 de porecle recunoscute oficial pentru băutura lor națională. Cele mai cunoscute sunt: „cafeaua albă“, „apa pe care nu o beau păsările“, „apa vie“ sau „apa râsului“.
Cu timpul producătorii mari au început să rafineze procedeul de distilare și să matureze cachaca în butoaie. Astăzi se folosesc nu mai puțin de douăzeci de tipuri de lemn pentru butoaiele în care este păstrată cachaca velha (cachaca învechită).
3 rețete cunoscute
Cachaca are un gust ceva mai piperat decât majoritatea romurilor albe. Ai putea spune că, în aceeași măsură, seamănă la gust și cu romul și cu tequilla. Iată trei dintre cele mai simple cocktailuri care au fost create având la bază cachaca, însă deseori sunt preparate și cu rom sau tequilla:
Caipirinha – Într-un pahar mediu de bar zdrobiți cu muddlerul o jumătate de lime tăiată în patru bucăți cu două lingurițe de zahăr brun. Adăugați apoi gheață pisată până sus și 50 de ml de cachaca și amestecați
Pearl Button – Într-un pahar înalt plin cu gheață amestecați o măsură și jumătate de cachaca, o jumătate de măsură de lichior de soc și apoi completați până sus cu limonadă făcută cu apă minerală. Decorați cu o felie de gref galben
Caipirini – Într-un shaker plin cu gheață, amestecați două măsuri de cachaca, o măsură de suc de lime și două lingurițe de miere sau sirop de agave. Strecurați amestecul într-un pahar de Martini și decorați cu o coajă de lămâie.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.