95-11944-2.jpgPiaţa românescă va mima pentru o perioadă îndelungată sentimentele pieţelor internaţionale. După o cădere de aproape 35%, au apărut voci care prezic Armagedon-ul bursei româneşti. Pe lângă faptul că nu sunt motive pentru a avea un dezastru (el deja s-a întâmplat), există întrebarea: „De ce nu au făcut aceste declaraţii mai devreme, începând cu iulie 2007, sau măcar în decembrie?“ Spre deosebire de foarte mulţi analişti, pieţele financiare au capacitatea de a se redresa, într-un sens sau în altul, adică pot trece rapid din starea de exces în cea de normalitate. Este exact ceea ce observăm în aceste zile şi ceea ce asteptăm: un „rally in bear market“.

Trendurile pe termen mediu şi lung rămân descendente, până la confirmarea inversării lor. Între timp, orice schimbare de trend începe cu una pe termen scurt şi aici ne concentrăm analiza tehnică astăzi. Un mod de a analiza piaţa este folosirea indicatorilor de piaţă, aşa-numiţii „market breadth indicators“, care măsoară sănătatea pieţei pe baza statisticii apariţiei unor evenimente specifice. Ca eveniment specific, considerăm procentul de acţiuni care se află deasupra mediei de 200 de zile aplicat pieţei americane.

Graficul alăturat prezintă un indicator de tip „market breadth“, procentul numărului de acţiuni de la NYSE deasupra mediei de 200 de zile. Cu cât procentul este mai ridicat, cu atât mai bine pentru piaţă. Valori scăzute ale indicatorului indică exces negativ. Ce avem acum? Suntem într-o poziţie similară cu cele care au anunţat minime importante în timpul pieţelor „bear“ din trecut. Indicatorul CCI se pregăteşte să facă un minim sub -200, aşa că acest fapt anunţă o posibilitate ridicată pentru a avea un rally (atenţie! în piaţa „bear“). Ce spune indicele S&P 500? Divergentele oferă semnale confuze, aşa că putem aplica ceva mai sigur: retragerile Fibonacci. S&P 500 se află astăzi la 1.298, iar primul suport (retragerea de 38,2% între minimum din 2002 şi maximum din 2007) la 1.268. Mai aşteptăm 30 de puncte.“

sursa: https://ta.educofin.com

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008