SIF-urile, printre cele mai atractive acţiuni de la bursă datorită activelor cu „greutate“, ar trebui să fie irezistibile pentru investitori, cel puţin teoretic. În practică, lucrurile nu stau întotdeauna astfel.
Pachetele de câte 6% din BCR, acţiunile BRD, lichiditatea bună, rezervele mari şi perspectivele imense de creştere dau bine „pe hârtie“. Cu toate acestea, de la începutul anului, cotaţiile SIF-urilor nu au mai înregistrat evoluţii remarcabile, ca în trecut. La ora redactării articolului, indicele BET-FI avea o creştere de 4,4% faţă de ultima şedinţă a anului trecut, inferioară creşterii generale a bursei. Deşi analiştii văd în SIF-uri un potenţial de creştere de 50% pe an, titlurile rămân deocamdată în bătaia vântului. Poate cel mai important dintre factorii de influenţă a fost, de-a lungul timpului, posibilitatea creşterii pragului de deţinere de la 1% la 5%. „Majorarea pragului ar determina o creştere a atractivităţii pentru deţinerile pe termen lung, pentru investitorii mari de portofoliu, ce ar conduce la o creştere a lichidităţii şi, implicit, a cotaţiilor“, spune Anne-Marie Mancaş, director investiţii în cadrul Direcţiei Pensii Private, Omniasig.
Cu ochii pe participaţiile la BCR
Factorul politic influenţează acţiunile SIF atât direct, prin legea legată de prag, cât şi indirect, la nivel emoţional, prin instabilitatea la nivel înalt. După discuţii aprinse, proiectul de lege pentru majorarea pragului a fost respins, la finalul lunii martie. Pragul a fost majorat anul trecut de la 0,1% la 1%, fapt care a determinat atunci o creştere a preţurilor SIF. „Activele lor cântăresc cel mai greu la capitolul atractivitate. Mai ales pachetele de 6% de la BCR, în condiţiile în care Erste a anunţat intenţia de listare a BCR la BVB“, spune Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
Inspiraţia managerilor de la SIF-uri în alegerea plasamentelor poate face diferenţa între cele cinci societăţi de investiţii. Printr-o prezenţă mai puternică în piaţă, SIF Transilvania a reuşit să obţină, în primul trimestru, cel mai mare profit net dintre SIF-uri. Acesta s-a ridicat la aproape zece milioane de euro, de 200 de ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. „Vânzarea unor participaţii, din care s-au obţinut venituri de peste şapte ori mai mari decât cele înregistrate din operaţiuni similare realizate în primul trimestru al anului precedent, dar şi veniturile mai mari din dobânzi bancare au fost principalele surse de realizare a profitului net“, a declarat Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania. Pentru acest an, cei de la SIF Transilvania au în plan intensificarea programelor de achiziţii, dezvoltarea de noi afaceri, consolidarea celor existente, orientarea către sectoarele cu potenţial de creştere ridicat, dar şi utilizarea operaţiunilor de hedging pentru titlurile din portofoliu. Nici speculaţiile nu sunt ocolite, societatea având în vedere tranzacţii spot şi la termen, dar şi studii privind realizarea de plasamente pe pieţele externe de capital.
O problemă comună a tuturor SIF-urilor rămâne moştenirea unui portofoliu neechilibrat. Pe lângă acţiunile a câtorva bănci, care formează grosul acestor portofolii, sute de alte societăţi mici ţin totuşi fonduri importante pe stand-by. „Prin programele de restructurare a portofoliului, avem în vedere realizarea exit-ului pentru aproximativ 125 de societăţi, în principal deţineri minoritare“, precizează Mihai Fercală.
Lichiditatea ridicată în piaţă a acţiunilor SIF poate asigura investitorilor în aceste titluri un exit rapid în caz de profit. „În ultimul timp, a început să se definească şi majorarea de capital social ca fiind posibilă. Rezervele mari ale SIF-urilor le-ar permite alocarea unui număr mare de acţiuni gratuite“, spune Paul Brendea. Un factor important mai este capitalizarea, care la finele lunii martie se ridica la 2,4 miliarde euro pentru toate cele cinci SIF-uri. Doar pachetele la BCR, ce totalizează 30% din bancă, ar valora, la preţul plătit de Erste pe BCR, peste 1,8 miliarde euro.
SIF-urile în cifre
ACTIVELE NETE cumulate ale celor cinci SIF-uri s-au cifrat, la sfârşitul lunii martie, la 2,6 miliarde de euro, cu 12,3% peste nivelul din decembrie 2006.
Relativ la ultimele COTAŢII din 2006, numai preţul SIF Transilvania are o creştere semnificativă, de peste 20%, probabil datorită intenţiei de majorare a capitalului social, care, de altfel, s-a încheiat cu succes.
SIF Transilvania a obţinut un PROFIT de 10 mil. de euro în primul trimestru, de 200 de ori mai mare faţă de anul trecut.
+5,34*%
* Valoarea unitară a activului net al SIF Banat-Crişana a crescut cu doar 5,34% în primul trimestru. Profitul aferent a fost de 1,6 milioane de euro.
+10,16%
Valoarea unitară activului net al SIF Moldova a crescut cu 10,16% în primul trimestru. Profitul aferent a fost de 2,1 milioane de euro.
+20,96%
SIF Transilvania a fost cea mai performantă acţiune din punctul de vedere al valorii unitare a activului net, cu o creştere de 20,96%, în primul trimestru. Profitul a fost de circa 10 milioane de euro. Societatea este singura dintre cele cinci SIF-uri care a reuşit, la finalul săptămânii trecute, majorarea capitalului social cu aproape 100%. Pentru acest an SIF Transilvania are în plan acordarea de acţiuni gratuite şi investiţii de 13,3 milioane de euro.
+13,65%
Valoarea unitară activului net al SIF Muntenia a crescut cu 13,65% în primul trimestru. Profitul aferent a fost de circa 3,2 milioane de euro. Activele nete ale SIF Muntenia se ridică la 1,485 miliarde de lei (0,445 miliare de euro).
+11,67%
Valoarea unitară activului net al SIF Oltenia a crescut cu 11,67% în primul trimestru. Profitul aferent a fost de circa nouă milioane de euro.