Câştigurile rapide obligă investitorii să caute brokeri mai ieftini

Tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala sursă de venit pentru majoritatea caselor de brokeraj. Taxele pe care brokerii le aplică diferă pentru cumpărare şi vânzare, însă nici un transfer nu scapă netaxat. Problemele investitorilor s-au acutizat în ultimul timp din cauza crizei financiare internaţionale, care a aruncat cotaţiile BVB pe un trend descendent. Cei care au încercat să speculeze pe termen foarte scurt, câteva zile sau chiar in

Tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala sursă de venit pentru majoritatea caselor de brokeraj. Taxele pe care brokerii le aplică diferă pentru cumpărare şi vânzare, însă nici un transfer nu scapă netaxat.

Problemele investitorilor s-au acutizat în ultimul timp din cauza crizei financiare internaţionale, care a aruncat cotaţiile BVB pe un trend descendent. Cei care au încercat să speculeze pe termen foarte scurt, câteva zile sau chiar intra-day, şi-au văzut profiturile diminuate considerabil de tarifele practicate de brokeri.

Procentele pe care societăţile de brokeraj le opresc din valoarea tranzacţiei pornesc de la un minim care ajunge la operatorii pieţei, cum ar fi BVB, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau Depozitarul Central. Din start, la BVB ajunge 0,15% din valoarea tranzacţiei, sumă din care 0,08% merge la CNVM. „Costurile cu operatorii de piaţă şi cu CNVM se ridică la 0,2%, fără a mai pune la socoteală cheltuielile de funcţionare ale companiei“, declară Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Bursa de Valori a decis recent micşorarea cu 72% a comisionului perceput pentru tranzacţionarea ofertelor publice. Procentul care ajunge la BVB va fi astfel de 0,15%, de la 0,54%, şi va fi oprit doar la vânzare, nu şi la cumpărare ca până acum. Însă este vorba doar de taxele pentru ofertele publice primare şi secundare, nu şi pentru tranzacţionarea zilnică. Acestea rămân neschimbate, cel puţin deocamdată.

Dinspre partea investitorilor însă, discuţia ia în calcul partea ce revine casei de brokeraj. Procentajul reprezintă singurul venit pentru mai multe societăţi de intermediere, iar pentru investitori poate fi diferenţa dintre închiderea în profit sau în pierdere a unei tranzacţii.

Interesul pentru comisioanele brokerilor nu este nou. Orice speculator interesat de profitul posibil din evoluţia unei acţiuni de pe parcursul a doar câteva şedinţe consideră foarte important procentul cu care îi este redus randamentul de către comision. O variaţie de cinci procente, spre exemplu, poate fi redusă substanţial de o taxă mare.

Situaţia este diferită pentru investitorii pe termen lung. Păstrarea unei acţiuni pentru o perioadă îndelungată în portofoliu va fi în mod automat taxată cu un procent mai mare în momentul marcării profitului. „Avem mulţi clienţi pentru care comisionul nu contează. Este normal în condiţiile în care poziţia este închisă cu un profit substanţial după o perioadă mai mare de un an. La un randament de câteva zeci de procente nu contează dacă brokerul îşi opreşte un comision de 3-4%“, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust. Iar menţinerea unei acţiuni timp de cel puţin un an este o practică obişnuită, majoritatea investitorilor având titluri pe termen lung şi titluri pe care le speculează. De altfel, profitul obţinut la vânzarea unei acţiuni care a fost deţinută mai mult de un an este impozitat cu numai 1%, nu cu 16%, cum se întâmplă în cazul celor vândute mai repede.

„Investitorii trebuie să ţină seama de mai mulţi factori atunci când aleg o firmă de brokeraj, nu doar de comision. Niciodată serviciile cele mai bune nu au şi costurile cele mai mici“, declară Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest. Comisionarea se face, de către toţi intermediarii, pe baza unor grile, în funcţie de suma investită şi de volumul de tranzacţionare. Cele mai scumpe servicii oferite sunt conturile discreţionare, unde banii investiţi sunt încredinţaţi brokerului, care va tranzacţiona pe baza deciziilor proprii, caz în care îşi asumă riscul unor randamente negative şi pierderea clientului. Acest tip de cont este însă oferit de puţine case de brokeraj. La polul opus, cel mai ieftin serviciu este contul de tranzacţionare online, neasistat de broker. Aici, orice transfer de acţiuni este efectuat integral de către investitor, pe baza deciziilor proprii. De regulă, pentru online comisionul este de 0,5%, dar şi acest nivel este cel puţin dublu faţă de tarifele practicate de brokerii internaţionali (0,1-0,2%). Iar cel mai comun cont, cel asistat, unde investitorul beneficiază de consilierea brokerului, are un comision mediu de 1%.

«Costurile cu operatorii de piaţă şi cu CNVM se ridică la 0,2%, fără a mai pune la socoteală cheltuielile de funcţionare ale companiei.»
Iulian Panait, preşedintele KTD Invest

«Tendinţa comisioanelor este de scădere, însă ritmul  nu poate fi rapid. Reducerea este corelată cu lichiditatea şi cu scăderea taxelor percepute de instituţii».
Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest

Comision mediu

1% este nivelul mediu al comisioanelor percepute, în momentul de faţă, de societăţile de intermediere pe piaţa de capital pentru tranzacţiile încheiate la Bursa de Valori Bucureşti sau Rasdaq.

 

Capital – Editia nr. 17, data 30 aprilie 2008