Salariile obţinute de către absolvenţii de facultate din România, imediat după terminarea studiilor, au crescut exponenţial în ultimii ani. Dar cum sunt acestea comparativ cu cele ale colegilor din alte ţări?

Au trecut vremurile în care un absolvent de facultate era mulţumit dacă primea o ofertă de angajare de 70-80 de euro, în primul an de la obţinerea diplomei. În ultimii şase ani salariul mediu brut pe economie, exprimat în euro, a crescut de 2,6 ori, iar pretenţiile tinerilor ţin pasul cu evoluţia acestui indicator.

„Salariile medii pentru absolvenţii de facultate sunt în jurul cifrei de 300 de euro. Variaţiile sunt +/- 30% şi sunt date în primul rând de zonele geografice, dar şi de tipul de competenţă pe care îl pot avea aceştia“, spune Claudiu Ciortea, permanent placement manager la Adecco România.

62-5958-1.jpgAşadar, există diferenţe semnificative între lefurile oferite de firmele din Bucureşti şi cele din restul ţării. În Capitală, se poate câştiga cu 15%-25% mai mult. Diferenţe şi mai mari apar însă în funcţie de existenţa unei experienţe de muncă anterioare finalizării studiilor.

„Tinerii care au avut un job (full time sau part time) în timpul facultăţii pot obţine salarii considerabil mai mari decât cei care nu au o experienţa anterioară. Astfel, ca plajă pentru prima categorie, putem vorbi de sume începând de la 350 – 500 euro net, în timp ce pentru cea de-a doua categorie, de 250 – 300 euro net“, explică Loredana Vlădăreanu – senior consultant HART Consulting.

Sectorul de stat oferă lefuri mai mici. Salariul brut al unui funcţionar public debutant este în prezent de 571 lei, urmând a se majora începând din luna octombrie la 634 lei. Din această cauză, instituţiilor le este greu să atragă tineri şi au numeroase posturi vacante. Este şi cazul Institutului Naţional de Statistică (INS), unde există 42 de posturi vacante pentru persoanele care au absolvit facultatea în 2007 sau în anii anteriori, dar care nu au vechime în muncă.

62-5959-2.jpg„Conform legislaţiei, procedura de angajare a tinerilor absolvenţi este destul de greoaie, în sensul că de la scoaterea la concurs a unui post şi până în momentul angajării trec în mod obligatoriu peste două luni de zile. În acest timp, tinerii găsesc locuri de muncă, poate nu atât de atractive din punct de vedere al satisfacţiei profesionale şi al stabilităţii, precum cele oferite de INS, dar mai avantajoase din punctul de vedere al salarizării“, declară reprezentanţii instituţiei.

Este bine cunoscut faptul că în învăţământ salariile sunt semnificativ mai mici decât media din alte domenii. Astfel, un profesor debutant din preuniversitar nu câştigă un salariu brut mai mare de 240 de euro pe lună. Iar tinerii care după absolvire rămân să predea în facultăţi sunt încadraţi ca preparatori şi au un salariu brut cuprins între 977 de lei şi 1.374 lei.

Domeniul IT oferă cele mai mari salarii

62-5960-3.jpgExistă însă şi domenii mai bine plătite. Firmele din domeniul IT oferă salarii cu mult peste media pieţei. „Noi oferim tinerilor absolvenţi de Cibernetică sau Politehnică salarii superioare sumei de 500 de euro net pe lună, ceea ce ne permite să atragem cei mai buni absolvenţi. Este o investiţie pe care o facem pentru a ne întări echipa şi pentru a oferi soluţii de înaltă tehnicitate clienţilor noştri din ţară şi din străinătate“, spune Alexandru Filipoiu, directorul de resurse umane al Romsys.

Dar nu numai în sectorul IT se obţin salarii bune. Conform studiului salarial Mercer, efectuat recent în România de Consulteam, un absolvent fără experienţă care se angajează ca auditor junior primeşte în medie un salariu brut de 2.536 de lei pe lună, iar un funcţionar administrare personal primeşte 2.236 lei pe lună.

Deşi în ultimii ani salariile absolvenţilor din România au crescut spectaculos, acestea au un nivel semnificativ mai mic decât cel din statele occidentale. În Finlanda, un proaspăt absolvent are un salariu mediu cuprins între 1.900 şi 2.500 de euro, conform oficialilor de la biroul de consultanţă în carieră al universităţii din Helsinki.

62-5961-4.jpgÎn Anglia, 2007 este un an foarte bun pentru absolvenţi. Anul acesta numărul de locuri de muncă vacante a crescut cu peste 12,7% faţă de cu anul trecut, iar salariul median primit de un proaspăt absolvent este de 23.500 de lire sterline pe an. Şi concurenţa pentru aceste posturi este însă destul de mare: pentru fiecare job candidează în medie 29,2 persoane. În Marea Britanie, cele mai mari salarii mediane pentru absolvenţi se obţin în sistemul financiar bancar (37.000 de lire sterline pe an), domeniul juridic (35.700 lire) şi consultanţă (28.500 de lire).

Şi peste Ocean, există condiţii favorabile pe piaţa de muncii. Un absolvent de contabilitate primeşte în medie un salariu de pornire de 46.700 de dolari pe an, iar unul de finanţe, 47.200 dolari. Absolvenţii de marketing câştigă 40.100 dolari, iar inginerii din domeniul IT primesc 56.200 de dolari pe an.

Evident, aceste sume sunt mult mai mari decât cei 300 de euro pe lună primiţi de absolvenţii din România. Ceea ce explică venirea a tot mai multor investitori străini în ţara noastră, deşi se plâng că salariile debutanţilor de la noi au crescut prea repede şi prea mult.

Cei mai bine plătiţi

62-5962-5.jpg62.236 dolari pe an este salariul de început oferit în Statele Unite unui absolvent de inginerie petrolieră, imediat după finalizarea studiilor. În acest domeniu, debutanţii obţin cel mai bun salariu. La polul opus sunt absolvenţii de ştiinţe umaniste, cu 31.565 dolari.