Salariile obţinute de către absolvenţii de facultate din România, imediat după terminarea studiilor, au crescut exponenţial în ultimii ani. Dar cum sunt acestea comparativ cu cele ale colegilor din alte ţări? Au trecut vremurile în care un absolvent de facultate era mulţumit dacă primea o ofertă de angajare de 70-80 de euro, în primul an de la obţinerea diplomei. În ultimii şase ani salariul mediu brut pe economie, exprimat în euro, a crescut de 2,6 ori, iar pretenţiil
Salariile obţinute de către absolvenţii de facultate din România, imediat după terminarea studiilor, au crescut exponenţial în ultimii ani. Dar cum sunt acestea comparativ cu cele ale colegilor din alte ţări?
Au trecut vremurile în care un absolvent de facultate era mulţumit dacă primea o ofertă de angajare de 70-80 de euro, în primul an de la obţinerea diplomei. În ultimii şase ani salariul mediu brut pe economie, exprimat în euro, a crescut de 2,6 ori, iar pretenţiile tinerilor ţin pasul cu evoluţia acestui indicator.
„Salariile medii pentru absolvenţii de facultate sunt în jurul cifrei de 300 de euro. Variaţiile sunt +/- 30% şi sunt date în primul rând de zonele geografice, dar şi de tipul de competenţă pe care îl pot avea aceştia“, spune Claudiu Ciortea, permanent placement manager la Adecco România.
„Tinerii care au avut un job (full time sau part time) în timpul facultăţii pot obţine salarii considerabil mai mari decât cei care nu au o experienţa anterioară. Astfel, ca plajă pentru prima categorie, putem vorbi de sume începând de la 350 – 500 euro net, în timp ce pentru cea de-a doua categorie, de 250 – 300 euro net“, explică Loredana Vlădăreanu – senior consultant HART Consulting.
Sectorul de stat oferă lefuri mai mici. Salariul brut al unui funcţionar public debutant este în prezent de 571 lei, urmând a se majora începând din luna octombrie la 634 lei. Din această cauză, instituţiilor le este greu să atragă tineri şi au numeroase posturi vacante. Este şi cazul Institutului Naţional de Statistică (INS), unde există 42 de posturi vacante pentru persoanele care au absolvit facultatea în 2007 sau în anii anteriori, dar care nu au vechime în muncă.
Este bine cunoscut faptul că în învăţământ salariile sunt semnificativ mai mici decât media din alte domenii. Astfel, un profesor debutant din preuniversitar nu câştigă un salariu brut mai mare de 240 de euro pe lună. Iar tinerii care după absolvire rămân să predea în facultăţi sunt încadraţi ca preparatori şi au un salariu brut cuprins între 977 de lei şi 1.374 lei.
Domeniul IT oferă cele mai mari salarii
Dar nu numai în sectorul IT se obţin salarii bune. Conform studiului salarial Mercer, efectuat recent în România de Consulteam, un absolvent fără experienţă care se angajează ca auditor junior primeşte în medie un salariu brut de 2.536 de lei pe lună, iar un funcţionar administrare personal primeşte 2.236 lei pe lună.
Deşi în ultimii ani salariile absolvenţilor din România au crescut spectaculos, acestea au un nivel semnificativ mai mic decât cel din statele occidentale. În Finlanda, un proaspăt absolvent are un salariu mediu cuprins între 1.900 şi 2.500 de euro, conform oficialilor de la biroul de consultanţă în carieră al universităţii din Helsinki.
Şi peste Ocean, există condiţii favorabile pe piaţa de muncii. Un absolvent de contabilitate primeşte în medie un salariu de pornire de 46.700 de dolari pe an, iar unul de finanţe, 47.200 dolari. Absolvenţii de marketing câştigă 40.100 dolari, iar inginerii din domeniul IT primesc 56.200 de dolari pe an.
Evident, aceste sume sunt mult mai mari decât cei 300 de euro pe lună primiţi de absolvenţii din România. Ceea ce explică venirea a tot mai multor investitori străini în ţara noastră, deşi se plâng că salariile debutanţilor de la noi au crescut prea repede şi prea mult.
Cei mai bine plătiţi