Deficitul comercial al României pe primele 5 luni ale anului 2020 este cu 12,5% mai mare decât deficitul comercial înregistrat în perioada similară a anului trecut şi a ajuns la 7,34 miliarde euro adică 3,33% din PIB.
Îngrijorător este faptul că lipsa măsurilor de creştere a producţiei interne destinate consumului ne conduce către un deficit comercial în creştere accelerată deşi principala acuză a celor care guvernează acum în perioada când erau în opoziţie era tocmai lipsa măsurilor de diminuare a deficitului comercial.
Iată că dânsii cresc deficitul comercial.
De ce?
Pentru că au o abordare total eronată: Îşi fixează obiectiv de reducere a deficitului comercial prin finanţarea producţiei interne din fondurile europene care vor veni după anul 2021.
Greşit!
Deficitul este astăzi!
Iar daca nu faci nimic să il diminuezi arunci în aer atât deficitul de cont curent cât mai ales stabilitatea monetară şi cursul valutar!
Să nu mai zic că ajungem, să exportăm veniturile populaţiei pe decontul importurilor!
Este grav! Este foarte grav!
Dezechilibrele macroeconomice sunt în creştere şi asta nu are legătură cu criza sanitară ci lipsa unui plan de echilibrare macroeconomică.
Vă dau o ecuaţie: Când tu iei măsura de garantare a investitiţiilor pe IMM-uri sau intreprinderi mari şi mai ales măsura de garantare a leasingurilor pe IMM-uri, inclusiv pentru maşini şi utilaje second hand, stiut fiind faptul că nu eşti producător de maşini şi utilaje (bunuri intermediare) şi că esti pe deficit comercial, încurajezi sau nu creşterea deficitului comercial?
Şi dacă da, ce măsuri iei să acoperi deficitul balanţei de plăti care este un efect al deficitului comercial? Unde sunt intrările de capital străin, investiţiile directe şi fondurile europene în contrapartidă?
Uitaţi-vă doar la deficitul comercial: 7,3 miliarde euro. Corelaţi cu intrari de fonduri europene (2 mld euro) şi sold negativ la ISD şi vă puteti da seama de ponderea de acoperire a deficitului de cont curent cu valută gratis.
Economia nu este grea pentru cei care o cunosc!
Dar nu e nici pentru toti amatorii care cred că o ştiu!
PS deficitul nu a crescut datorită bunurilor din categoria „mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă”(asta dacă va ganditi la măști).
Această categorie este în scădere faţă de luna mai 2019.