Câciu: Antibiotice Iași primește 100 de milioane de euro pentru producția de medicamente esențiale

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a dezvăluit că Antibiotice Iași va primi investiții europene de 100 de milioane de euro destinate producției de medicamente esențiale. Discuțiile în acest sens cu Comisia Europeană sunt într-un stadiu avansat.

Câciu a anunțat că vor fi realizate investiții de 100 de milioane de euro pentru producerea de medicamente esențiale. Investiția va cuprinde trei componente: cercetare, producție și dezvoltare a resurselor umane, având în vedere perspectiva viitoare. Negocierile cu Comisia Europeană pentru această investiție sunt în faza finală, iar întâlnirea cu conducerea Antibiotice a fost organizată în acest context.

Proiectul va fi predefinit în timpul negocierilor cu Comisia Europeană, astfel încât finanțarea să fie direcționată direct către Antibiotice Iași. Compania va asigura în primul rând necesarul intern, iar surplusul va fi destinat exportului. Această abordare este crucială, deoarece există situații în care se înregistrează crize de aprovizionare în farmacii pentru anumite substanțe.

”Vom veni cu o investiţie de 100 milioane de euro pentru producerea de medicamente critice. Investiţia va fi pe trei componente: una de cercetare, una de producţie şi una de resursă umană, pentru că trebuie să ne gândim şi la viitor. Investiţia este deja negociată cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape şi de asta am vrut să mă întâlnesc cu conducerea Antibiotice. În negocierea cu Comisia Europeană vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanţarea să vină direct la Antibiotice Iaşi. Compania Antibiotice va asigura în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge către export. Este important asta, pentru că ne lovim de situaţii în care există criză în farmacii pe o anume substanţă”, a declarat Adrian Câciu.

Ioan Nani anunță investiții masive și planuri de extindere în producția de medicamente

Directorul general Ioan Nani al Antibiotice Iaşi a comunicat că eforturile investiționale se vor concentra către un nou centru de cercetare, care va sprijini dezvoltarea producției de medicamente la Iași, precum și către două situri noi de producție. Situațiile în care Europa întâmpină dificultăți în asigurarea consumului real pentru populație sunt în atenția specială a autorităților. De asemenea, în Statele Unite se desfășoară discuții intense privind producția de medicamente critice.

Directorul a menționat că a primit o veste optimistă de la ministrul competent cu privire la apropierea aprobării unei investiții de 100 de milioane de euro. Medicamentul critic este definit ca fiind acel medicament care, prin lipsa lui din farmacii, afectează procesul de însănătoșire. De exemplu, în perioadele reci, anumite medicamente lipsesc din farmacii. În majoritatea țărilor europene, există o criză semnificativă, deoarece producția acestor medicamente este distribuită între un producător european, unul indian și unul american. În prezent, compania are 25 de astfel de produse în portofoliu, iar priorității este creșterea numărului acestora. Se estimează că vor fi disponibile 45 de produse critice în portofoliu.

”Eforturile investiţionale se vor duce spre un centru nou de cercetare care va consolida producţia de medicamente la Iaşi şi în două situri noi de producţie, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populaţie. Şi în America se discută intens despre producţia de medicamente critice. Am primit azi o veste minunată de la domnul ministru că suntem aproape de aprobarea acestei investiţii de 100 moilioane de euro. Medicamentul critic este acel medicament care prin lipsa lui din farmacii pune în dificultate actul de însănătoşire. De exemplu în perioadele reci lipsesc unele medicamente. În majoritatea ţările europene este o criză mare, pentru că există un producător în Europa, unul în India şi unul în America. Noi avem 25 de asemenea produse în portofoliu acum, prioritar ca unii care au astfel de produse să investească, să crească numărul produselor din portofoliu. Vom atinge 45 de produse critice”, a declarat Ioan Nani.

Antibiotice Iași
Antibiotice Iași/SURSA FOTO: Facebook/Antibiotice Iași

Directorul general al Antibiotice Iași, Ioan Nani, a indicat că centrul de cercetare va crea 200 de locuri de muncă. Compania a angajat deja 70 de persoane și continuă să formeze personal, iar planurile includ și noi angajări. În prezent, există 1.400 de locuri de muncă în companie, care vor fi menținute.

Procesul de digitalizare al companiei implică o investiție de peste 10 milioane de euro, având ca obiectiv creșterea eficienței și reorientarea structurilor profesionale. Totuși, se va menține numărul actual de 1.400 de locuri de muncă. Se estimează că venitul mediu pe salariat va crește de la 1.150 euro la 2.500 de euro, pentru a evita devenirea unei piețe de forță de muncă pentru companiile din Europa. Compania își proiectează o cifră de afaceri de 250 de milioane de euro în anul 2030.

”Centrul de cercetare va asigura 200 de locuri de muncă. Noi avem deja 70 de oameni pe care i-am angajat şi pe care îi formăm, dar vom mai angaja. Avem azi 1.400 de locuri de muncă, le vom păstra. Digitalizăm compania, investim peste 10 milioane de euro. Asta presupune eficienţa şi reorientarea structurilor profesionale. Dar vom menţine 1.400 de locuri de muncă. Vom creşte venitul mediu pe salariat de la 1.150 euro cât este în prezent la 2.500  de euro. Pentru că altfel vom deveni o piaţă de forţă de muncă pentru companii din Europa. Cifra de afaceri proiectată de noi este de 250 milioane de euro în anul 2030”, a mai transmis directorul general Antibiotice Iaşi.