Câciu susține taxa de solidaritate: Cei care au făcut profituri extraordinare pe seama economiei româneşti trebuie să plătească

Adrian Câciu

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

„Susţin în continuare că cei care au făcut profituri extraordinare pe seama economiei româneşti şi a cetăţenilor, din solidaritate, dar şi legal, trebuie să plătească”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după ce companii petroliere din zona Mării Negre au atacat în instanță taxa de solidaritate.

Ministrul Finanțelor susține taxa de solidaritate

„Justiţia este suverană. Eu am susţinut această ordonanţă şi o susţin în continuare. Şi susţin în continuare că cei care au făcut profituri extraordinare pe seama economiei româneşti şi a cetăţenilor, din solidaritate, dar şi legal, trebuie să plătească ceea ce prevede, până la urmă, un regulament european. În rest, evident, e dreptul fiecăruia să aibă opinii.

Nu înseamnă că trebuie să fim toţi de acord. Companiile au un punct de vedere”, a declarat, miercuri, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la scurt timp după ce taxa de solidaritate din energie a fost atacată în instanță de către companii petroliere din zona Mării Negre.

„Companiile de asigurări au uitat să vă spună şi că au avut un profit excepţional anul trecut, atunci când criticau… Nu ştiu, nu mă bag în această discuţie cu ASF, dar trebuie să ne uităm un pic. Nu se vine din sărăcie în zona de asigurări. La fel, şi în zona aceasta (energie, n.r.). Totuşi, acel profit a fost făcut pe seama dumneavoastră, dar şi a bugetului de stat, care nu reprezintă altceva decât banii dumneavoastră. Restul… Instanţa e suverană, e dreptul fiecăruia să se adreseze instanţei”, a adăugat oficialul român.

În ce priveşte domeniul asigurărilor, ministrul Finanțelor a reamintit că în perioada în care se va aplica plafonarea vor trebui elaborate şi o serie de modificări legislative pentru evitarea „surprizelor”.

„În acest interval se va face o intervenţie legislativă, pentru că dacă nu faci nimic şi doar plafonezi, într-adevăr poţi să ai surprize”, a zis Adrian Câciu.

Companiile care extrag gaze din Marea Neagră refuză să plătească taxa de solidaritate

Cele trei companii care extrag gaze din Marea Neagră au dat în judecată Guvernul României, Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a nu plăti taxa de solidaritate.

Companiile care refuză să plătească taxa de solidaritate sunt concesionari perimetrului off-shore de gaze naturale Midia din Marea Neagră. Potrivit lor, producția lor în Marea Neagră a început abia vara trecută, ceea ce înseamnă că nu au înregistrat profituri anterioare astfel încât să poată achita taxa de solidaritate.