Săptămâna aceasta, căldura extremă a continuat în sudul Europei, mai multe țări stabilind noi recorduri. Sardinia, Spania și Albania s-au numărat printre localitățile cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, dar meteorologii avertizează că lucrurile nu vor face decât să se înrăutățească.
Grindină de mărimea unui grapefruit în Italia
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie, a fost de 48,8 grade Celsius în Sicilia în 2021, care a fost probabil stimulată de posibilitatea ca în această săptămână să se înregistreze un val de căldură record. Porțiuni mari din Spania și Franța vor cunoaște o ameliorare în cursul săptămânii viitoare, dar din Italia spre est, în Balcani, căldura va persista și se va înrăutăți.
În sudul Europei, acest val de căldură prelungit a provocat pagube grave din cauza incendiilor de vegetație. În plus, a contribuit la apariția unor furtuni puternice cu grindină, în special în nordul Italiei. O furtună cu grindină de mărimea unui grapefruit care a lovit zona din jurul Treviso pe 19 iulie a avariat mașini și a spart geamuri.
Estimările plasează diametrul unora dintre pietrele de grindină la 15 cm. În cazul în care acestea sunt verificate, ar putea depăși recordul european de 15 cm, stabilit în România la 26 mai 2016.
În largul coastei de est a Filipinelor, se anticipează, de asemenea, apariția unei furtuni tropicale, cu potențialul de a se transforma în următorul taifun al sezonului. Acesta va fi al cincilea taifun al anului pentru această țară.
Taifunul, Egay, s-ar putea deplasa spre nord prin Marea Filipinelor și Marea Chinei de Est înainte de a ajunge la țărm pe coasta de est a Chinei centrale la sfârșitul săptămânii viitoare.
Luna iulie, cea mai fierbinte lună
Luna iulie ar putea fi cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe Pământ, potrivit unui climatolog de la NASA.
Directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale a lansat un avertisment, prezicând că luna aceasta ar putea deveni mai fierbinte lună de pe Pământ din ultimele sute sau chiar mii de ani.
Potrivit The Guardian, Gavin Schmidt a făcut aceste comentarii în cadrul unei întâlniri cu factori de decizie politică, oameni de știință și alți experți la sediul agenției din Washington.
„Asistăm la schimbări fără precedent peste tot în lume. A existat o creștere a temperaturilor de la un deceniu la altul de-a lungul ultimelor patru decenii”, a spus acesta reporterilor de la fața locului.
El a mai spus că schimbările de acest fel nu sunt o surpriză pentru oamenii de știință.
Declarația vine după ce analiza NASA a temperaturilor din lume a arătat că luna iunie a acestui an a fost cea mai caldă înregistrată vreodată. Potrivit lui Schmidt, căldura extremă „crește șansele” ca anul 2023 să depășească în cele din urmă toate recordurile anterioare de căldură.