Cu toate acestea, meteorologii se așteaptă ca în Phoenix temperaturile să rămână, în continuare, ridicate, ajungând 43,3 grade Celsius.

Actualul val de căldură este însă complet diferit de toate cele din trecut, din cauza duratei sale, afirmă meteorologul Matthew Hirsch de la Serviciul Național de Meteorologie din Phoenix, orașul deșertic, cu peste 1,6 milioane de locuitori. Valul de caniculă cu temperaturi record de peste 43 de grade Celsius s-a înregistrat în 1974 și a ținut 18 zile, potrivit Fortune.

„Infernul căldurii”

Există șanse crescute de furtuni musonice. Serviciul Național de Meteorologie din Phoenix a avertizat că vremea umedă poate aduce, de asemenea, vânturi dăunătoare, praf și șansa unor inundații rapide. Deja, minimele din timpul nopții de pe Aeroportul Internațional Phoenix Sky Harbor au scăzut sub 32,2 grade Celsius, pentru prima dată în 16 zile, oferind locuitorilor o gură de oxigen, după căldura înăbușitoare din timpul zilei.

„Infernul căldurii”, care a pârjolit părţi din Statele Unite şi din sudul Europei, ar fi fost „practic imposibil” fără schimbările climatice, în timp ce în China, schimbările climatice au făcut ca valul de căldură să fie de cel puţin 50 de ori mai probabil, potrivit unei analize a World Weather Attribution (WWA).

Maxima de 50 de grade Celsius ar urma să scadă și în Valea Morții

De asemenea, este așteptat ca temperaturile să scadă în Las Vegas, Albuquerque și chiar în celebra Vale a Morții, din California, unde serviciul meteorologic a spus că maxima așteptată de 50 de grade Celsius ar urma să scadă la 45 de grade Celsius, cu șanse de ploaie. Valea Morții se află la cea mai joasă altitudine din America de Nord și este celebră nu doar pentru aspectul său spectaculos, ci și pentru temperaturile record care se înregistrează aici.

În această depresiune aridă, temperaturile de +56, 7 °C sunt o normalitate, dar este cea mai ridicată temperatură de pe continentul american și a doua cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe planetă.

În Riverside, peste 1.300 de persoane au primit ordin de a-și evacua casele, iar alte 1.400 se confruntau cu avertismente de evacuare, în timp ce echipajele de pompieri s-au luptat cu un incendiu care a carbonizat 8,3 kmp în comunitatea Aguanga, la aproximativ 96 kilometri de San Diego. În ciuda eforturilor făcute de autorități, numărul deceselor cauzate de căldură a crescut dramatic în ultimii ani, culminând cu un record de 425 de vieți pierdute anul trecut.

Iulie ar putea fi cea mai caldă lună înregistrată la nivel mondial

Oamenii de știință susțin că iulie ar putea fi cea mai caldă lună înregistrată la nivel mondial și, probabil, cea mai caldă pe care civilizația umană a experimentat-o. Căldura extremă a afectat și partea de est a SUA, unde unele regiuni înregistrează cele mai calde zile din acest an. „Oricine poate fi în pericol afară, cu aceste temperaturi record”, a avertizat departamentul de pompieri din Goodyear, o suburbie din Phoenix, sfătuind oamenii să stea mai mult în case și să se păzească de caniculă.

Pentru multe persoane, cum ar fi adulții în vârstă, cei cu probleme de sănătate și cei fără acces la aer condiționat, căldura poate fi periculoasă și chiar mortală. Comitatul Maricopa, cel mai populat din Arizona, a raportat că departamentul de sănătate publică a confirmat 25 de decese asociate căldurii în acest an, la 21 iulie, iar alte 249 sunt investigate.