Cadastru, cea mai mare piedică în dezvoltarea afacerilor din agricultură

Încadastrarea este un element fundamental pentru a putea dezvolta în siguranţă propriile afaceri în domeniul agricol şi ar putea permite gajuri mult mai mari faţă de bănci, a declarat, miercuri, secretarul general al Camerei de Comerţ Italiene pentru Romania (CCIpR), Adrian Dimache.

"Una dintre problemele pe care împreună cu Camera Franceză le-am discutat inclusiv cu autorităţile este partea cu cadastru. Este un element din punctul nostru de vedere foarte important. Vorbim de o ţară în care 20%, maximum 30% dintre terenurile agricole sunt încadastrate. Este o chestiune juridică, în primul rând, o chestiune de aliniere cu standardele comunităţii europene. Este un element fundamental pentru a putea dezvolta în siguranţă propriile afaceri în domeniul agricol şi în acelaşi timp este un element de valoare imobiliară. Un cadastru extins permite şi nişte gajuri mult mai mari faţă de bănci şi permite în final o mărire a capitalului disponibil pentru agricultură. Sperăm că măsurile pentru încadastrarea terenurilor în România devin prioritare", a spus Adrian Dimache, la o conferinţă despre implicaţiile reformei PAC 2014 – 2020 asupra perspectivelor de finanţare şi dezvoltare pentru agricultura din România.

Potrivit acestuia, densitatea de tractoare în România este de 6-7 ori mai mică decât în restul comunităţii europene, iar acesta este un indicator foarte important pentru că ne arată care este de fapt zona în care o să se dezvolte România.

"Este fundamental rolul băncilor. Băncile sunt cele care după regulile lor o să trebuiască să contribuie cât mai mult pentru agricultura românească, în ideea în care este un sector din punct de vedere statistic subfinanţat. Este evident că stocul de credite care este în momentul acesta în agricultură este sub nivelul potenţial şi sub nivelul la care trebuie să ajungă. sectorul bancar cofinanţează fondurile de la APIA, cofinanţează fondurile de la PNDR, dar în acelaşi timp este în dezvoltare cu instrumente noi", a mai spus Adrian Dimache.

Camera de Comerţ Italiană pentru România (CCIpR) şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), cu sprijinul Departamentului Economic al Ambasadei Franţei în România organizeză conferinţa despre implicaţiile reformei PAC 2014 – 2020 asupra perspectivelor de finanţare şi dezvoltare pentru agricultura din România. AGERPRES