Teoretic, retrocedarea suprafetelor agricole confiscate pe timpul regimului comunist este aproape finalizata. La fata locului insa, lucrurile sunt foarte diferite. Graba cu care au fost improprietariti oamenii, instabilitatea legislativa si interesele locale au condus la un haos total in planurile de parcelare.


Stefan Lucaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Sibiu, spune ca diferentele dintre suprafetele luate efectiv in arenda si cele din titlurile de proprietate variaza intre 5 si 20%. “In general, proprietarii sunt batrani, iar multi dintre ei nu au verificat situatia din acte. Lucrez pamantul pe increderea oamenilor, dar daca ar fi sa ne luam dupa acte, ar aparea probleme serioase. Spre exemplu, la o refacerea masuratorilor, o parte dintre proprietari s-ar trezi cu suprafetele diminuate”, spune Lucaciu.


La problemele existente contribuie si neincluderea in planurile cadastrale a lucrarilor de amenajare, cum ar fi drumurile sau modificarile produse de fenomenele naturale (alunecarile de teren).
Deocamdata, situatia nu a degenerat, intrucat si arendatorii, si arendasii cad la invoiala. De obicei, acestia din urma sunt din aceeasi comuna cu cei de la care au luat pamantul si mai accepta sa plateasca arenda mai mare decat cea cuvenita pentru suprafata arendata. Proprietarii batrani, care nu pot lucra pamantul, vor sa aiba un venit constant, iar arendasii vor sa lucreze suprafete compacte. “Diferentele de cateva sute de metri nici nu mai sunt luate in seama. Facem asta ca sa nu ne pierdem timpul in nenumarate procese”, afirma Dumitru Marinescu, arendas din Giurgiu.


Lucrurile au pornit cu stangul inca de la inceput. Retrocedarile nu au fost precedate de masuratori clare in teren, astfel incat loturile primite aveau o corespondenta vaga in acte. Lipsa unui sistem cadastral unic intocmit pe baza aceluiasi sistem de referinta si absenta publicitatii imobiliare au contribuit din plin la haosul existent. Problemele cele mai mari ar putea sa apara atunci cand marii investitori straini vor dori sa achizitioneze terenuri agricole pentru dezvoltarea unor afaceri de anvergura. Acestia sunt obisnuiti cu situatii clare si documente complete, fara de care nu-si pot concepe business-ul. Mai mult, Uniunea Europeana calculeaza subventiile pentru fiecare petic de pamant. Orice suprapunere inseamna subventii nejustificate.


Unificarea sistemului de cadastru cu cel de publicitate imobiliara sub umbrela Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) se pare ca este solutia pentru rezolvarea acestei probleme. Institutia va realiza un cadastru general la nivelul intregii tari, care ar putea lamuri toate neclaritatile existente. Fara doar si poate, nu va fi deloc o misiune usoara, si in plus va dura ceva timp. Ce presupune aceasta activitate ne explica Costel Costineanu, director al Directiei Informatica din cadrul ANCPI. “Se va proceda la identificarea proprietatilor, la consultarea actelor, la efectuarea de masuratori, la afisarea planurilor de parcelare la primarii, la rezolvarea eventualelor contestatii, iar in final, la inscrierea in cartea funciara”, arata Costineanu.



Costurile pentru realizarea cadastrului general, care include tot teritoriul Romaniei, se ridica la circa 500 de milioane de euro si ar putea dura circa zece ani. “Important este sa incepem cu zonele cautate, unde se vor face marile ferme, si cu cele unde exista probleme sociale si unde eventualele investitii ar putea oferi locuri de munca locuitorilor de acolo”, mai spune Costineanu.
Cadastrul general va fi realizat prin ortofotoplanuri care vor fi prelucrate ulterior.





“Important este sa incepem
cu zonele cautate, unde
se vor face marile ferme,
si cu cele unde exista
probleme sociale.”










Costel Costineanu,
director in cadrul ANCPI






Terenul agricol, masurat din nou


• ANCPI a inceput identificarea
proprietatilor, consultarea actelor
de proprietate si masurarea suprafetelor, pentru a reglementa diferentele aparute intre situatia
reala si cea inscrisa in acte.




• Rezultatele masuratorilor
vor fi afisate la primarii pentru inregistrarea eventualelor contestatii. Dupa rezolvarea
acestora, proprietatea se inscrie
in Cartea Funciara.




• In timpul procesului de masurare, ANCPI va acoperi cu ortofotoplanuri digitale la scara 1:5000 circa 140.000 kmp din teritoriul national si va actualiza 40.000 planuri si harti cartografice existente in Fondul National Geodezic.




• Noile legi privind proprietatea prevad restituirea pe vechile amplasamente a suprafetelor confiscate de comunisti. Numai ca legislatia anterioara nu stipula acest lucru. Prin urmare, unii proprietari vor trebui sa faca schimb de terenuri, cei improprietariti pe loturile altora trebuind sa le dea inapoi pamantul.