Pana in 1989 si, implicit, apoi pana la intocmirea unei legi proprii, toate activitatile de cadastru erau desfasurate prin traditie de Ministerul Agriculturii. Directia de Cadastru si Fond Funciar ce se ocupa cu aceasta avea oficii subordonate in fiecare judet. In 1996, prin Legea nr. 7 a cadastrului si publicitatii imobiliare a fost infiintat insa Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografiere (ONCGC), direct sub patronajul primului-ministru. Noul organism detine la ora actuala, prin lege, atributiuni de stabilire a normelor, de organizare, conducere si control al executiei, dar nu si de executie. Lucrarile de specialitate urmeaza, conform acestor noi prevederi, sa fie realizate de persoane fizice si juridice autorizate tot de ONCGC. Contractele pentru lucrari vor fi adjudecate prin licitatie. ONCGC a inceput sa lucreze abia anul trecut, cand i-au fost alocate de la bugetul de stat 55 miliarde lei. A fost creata o structura noua, cu alte oficii judetene, cu cate 12 angajati fiecare, precum si un institut propriu, iar apoi au fost organizate primele licitatii. Activitatea sa cu publicul s-a putut vedea in acest an, cand, de la 1 iulie, toti cei care doresc sa-si vanda sau sa-si puna sub ipoteca o proprietate trebuie sa apeleze la birourile din teritoriu si implicit la expertii autorizati de ele pentru realizarea masuratorilor, planurilor, documentelor s.a.m.d. necesare inscrierii in cartea funciara. Nu a intrat bine in paine ca specialistii au si aparut in fata presei cu un protest: Uniunea Geodezilor din Romania (UGR) si Asociatia Patronala de Cadastru si Geodezie (APCG) declara prin reprezentantii lor ca Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) vrea sa treaca in subordinea sa ONCGC si sa le „fure obiectul muncii. Ioan Somardolea, presedinte APCG, sustine ca ministerul urmareste sa obtina controlul asupra fondurilor destinate finantarii lucrarilor de cadastru general, ceea ce reprezinta, potrivit spuselor sale, peste un miliard de dolari (circa 100-200 milioane dolari pe an, timp de cel putin zece ani).
Gestionarea acestor fonduri este o miza uriasa. Cele doua asociatii mai aduc si alte argumente in sprijinul ideii ca n-ar fi bine pentru lucratorii in domeniu sa fie sub papucul ministerului: ca administrarea datelor trebuie facuta de un organism independent, care sa nu fie detinator de uzufruct, ca masuratorile facute in procesul aplicarii Legii nr. 18 au fost o catastrofa ce ar putea reprezenta un precedent si pentru implementarea cadastrului general s.a.m.d. Cel mai puternic motiv il constituie, in cele din urma, banii: oficiile teritoriale ale Ministerului Agriculturii (OCOT-uri – inainte de 96, OCAOTA – dupa 96 si cine stie cum vor fi denumite dupa o noua modificare a legii) ar putea acapara toate comenzile de executie a lucrarilor. Cele 42 de oficii actuale ale ministerului au un numar mare de salariati (in medie 60, dupa estimarile MAA si 80, dupa estimarile APGCC) si au fost dotate din fonduri PHARE – dupa 1989, pana in 1996 – cu aparatura si echipamente moderne.
Atat APGCC si UGR, cat si ONCGC, prin directorul Tudor Dana acuza oficiile ministerului ca nu au facut o impartire a patrimoniului conform legii si nu au redus personalul o data cu scaderea atributiunilor.
Directorul general al Directiei de Cadastru si Fond Funciar din cadrul MAA, Gheorghe Creineanu, in replica, sustine ca nu este vorba de o trecere in subordinea MAA a ONCGC si nici de o preluare a patrimoniului, ci de o unificare a Oficiului National cu Directia de specialitate din minister. „Am pregatit un proiect de lege care urmeaza a fi dat in expertizare si analiza, inclusiv la ONCGC. Birourile noastre sunt si vor ramane institutii publice care vor si executa lucrarile, pentru ca sunt dotate corespunzator si in acest mod se economisesc banii publici, afirma Gheorghe Creineanu. De ce la Agricultura? Pentru ca, declara directorul DCFF, si in Ungaria aceasta activitate ii revine tot Ministerului Agriculturii – si pentru ca 70% din cadastrul general este cadastru agricol. Prin modificarea Legii nr. 7 s-ar urmari in acest mod, potrivit spuselor sale, o simplificare a procedurii de inscriere in cartea funciara si reducerea costurilor atat pentru cetateni, cat si pentru stat.
In aceasta disputa, ONCGC este prins la mijloc. Si nu este impartial, ci de partea UGR si APCG, deci a firmelor private. Directorul general, Tudor Dana, sustine ca institutia pe care o conduce trebuie sa ramana o institutie independenta si ca Ministerul Agriculturii trebuie sa-si reorganizeze oficiile sale din teritoriu corespunzator noului obiect de activitate (care se reduce strict la cadastrul agricol). In plus, ONCGC ar putea pierde din credibilitate daca ar fi „inghitit de MAA. „Finantarea de la Banca Mondiala, un imprumut de circa 25,5 milioane dolari, a fost conditionata, spune directorul Tudor Dana, de infiintarea acestei institutii independente, fondurile alocate fiind acordate numai prin licitatii unor firme private, sub incidenta legii comerciale. Daca ONCGC va fi trecut in subordinea MAA, contractul va fi reziliat. Conform acestui vast proiect, pana in 2003 ar trebui realizate cadastrele generale sistematice pentru opt judete, precum si altele partiale, pentru 11 judete ale tarii. La sfarsitul acestei
luni, urmeaza, conform graficului, sa fie scoasa la licitatie o lucrare de circa doua milioane de dolari, respectiv, aerofotografierea judetului Dambovita, ales ca judet pilot pentru initierea programului. In buzunarele cui se vor varsa banii in viitor?
Cadastrul e un robinet de bani
12 august 1999, 12:00
Ultima modificare în 12 august 1999, 15:00
Pana in 1989 si, implicit, apoi pana la intocmirea unei legi proprii, toate activitatile de cadastru erau desfasurate prin traditie de Ministerul Agriculturii. Directia de Cadastru si Fond Funciar ce se ocupa cu aceasta avea oficii subordonate in fiecare judet. In 1996, prin Legea nr. 7 a cadastrului si publicitatii imobiliare a fost infiintat insa Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografiere (ONCGC), direct sub patronajul primului-ministru. Noul organism detine la ora actuala, prin l
Etichete: arhiva,
cadastru,
oncgc
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Intoarcerea studentilor in Romania
- Omniasig si stelistul Gherasim se judeca pentru 20.000 USD
- O lume pentru toti
- Colosii industriali raman vedete pentru scandalurile mileniului urmator
- Ramane cum am stabilit
- Costurile fluctuatiei
- In dreptul romanesc, inflatia face cateodata legea
- Pavarotti aduce 500.000 dolari statului roman
- Zeci de mii de patroni traiesc de pe un an pe altul
- Shell s-a plimbat doi ani pe drumurile Devei