De ce ne cade mai mult păr iarna?

De ce ne cade mai mult păr iarna? În timpul iernii, părul cade mai des, iar dr. Mihail Pautov a explicat motivul pentru care găsim mult mai multe fire de păr pe pernă în timpul lunilor reci.

Odată ce înțelegem cum funcționează, va fi mult mai ușor pentru noi să gestionăm problema și să ne menținem părul sănătos pe viitor.

Medicul spune că sunt câțiva factori care contribuie la căderea părului în timpul iernii, iar printre ei se numără aerul rece și uscat.

De altfel, un alt motiv sunt și căciulile mult prea strâmte. Acestea pot agrava situația. Din acest motiv, medicul spune că ar trebuie să purtăm un fes elastic care să nu pună prea multă presiune pe firele de păr.

„Aerul uscat ne usucă și părul, fapt care poate accelera căderea lui. Un alt factor predispozant poate fi purtarea de fes sau căciulă foarte strânse pe scalp. Asigurați-vă că ceea ce purtați pe cap să fie elastic și încăpător. Frigul și aerul rece sunt alți factori predispozanți. Și asta poate accelera căderea firului de păr”, a spus dr. Mihail Pautov.

Cum combați căderea părului iarna?

Dr. Mihail Pautov a venit și cu patru soluții prin care poți combate căderea părului pe timpul iernii.

Medicul ne vorbește despre:

  • uleiul de semințe de dovleac
  • vitamina D
  • zinc
  • vitamina B7, cunoscută și drept Biotină

„Vreau să vin însă și cu niște vești bune. S-au dovedit a fi eficiente împotriva căderii firelor de păr. Uleiul de semințe de dovleac. Vitamina D, în special la persoanele cu deficit de vitamina D, nu la cele care au suficientă vitamina D. Zincul s-a dovedit eficient, bineînțeles, la persoanele cu deficit de zinc.

Biotina, adică vitamina B7 s-a dovedit eficientă în a proteja firul de păr deja existent, dar nu a favorizat creșterea firelor noi de păr. Specialiștii spun că o astfel de ciclicitate este firească, însă dacă problemele durează prea mult poate că nu ar fi o idee prea rea să faceți o programare la un dermatolog”, a spus medicul Mihail Pautov.

cadere par
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce ne cade părul?

Pierderea părului poate fi un proces natural, rezultat al regenerării, sau, dimpotrivă, poate fi asociată cu diverse probleme de sănătate. Prezentarea acestui fenomen poate varia în funcție de cauza subiacentă. Pierderea părului poate surveni brusc sau progresiv și poate afecta doar zona scalpului sau întregul corp.

De obicei, oamenii pierd între 50 și 100 de fire de păr pe zi, însă acest lucru nu este observabil deoarece părul nou crește în același timp.

Căderea părului este de obicei asociată cu unul sau mai mulți dintre următorii factori:

Istoricul familial (ereditate) reprezintă cel mai obișnuit motiv al căderii părului

Modificările hormonale și afecțiunile medicale constituie o altă cauză frecventă a căderii părului. Aici intră și modificările hormonale:

  • asociate sarcinii
  • nașterii
  • menopauzei
  • tulburărilor tiroidiene

Afecțiunile medicale, precum alopecia (legată de sistemul imunitar) și infecțiile scalpului, pot, de asemenea, provoca pierderea temporară sau permanentă a părului.

Medicamentele și suplimentele reprezintă un alt factor. Aici intră anumite medicamente utilizate în tratamentul:

  • cancerului
  • artritei
  • depresiei
  • problemelor cardiace
  • gutei
  • hipertensiunii arteriale putând avea căderea părului ca efect secundar.

Stresul este un alt element care poate contribui la subțierea generală a părului, iar mulți oameni pot experimenta acest fenomen la câteva luni după un eveniment traumatic fizic sau emoțional. Este important de menționat că acest tip de cădere a părului este de obicei temporar.

Carența de fier este, de asemenea, un factor asociat cu căderea părului, și se recomandă creșterea aportului de fier prin consumul de carne roșie, fasole și legume cu frunze verzi pentru a contracara această deficiență.