Reacții în lanț la nivel economic mondial, după ce preţurile petrolului au scăzut marţi, 10 mai, cu peste 3%. De asemenea, petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 100 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Motivul ar fi îngrijorările economice şi forța tot mai puternică a dolarului.

Cotaţia ţiţeiului WTI a scăzut cu 3,25 dolari, sau cu 3,13%, la 99,85 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel internaţional, a scăzut cu 3,3 dolari, sau cu 3,12%, la 102,62 dolari pe baril.

Bursa de pe Wall Street a căzut în aceste zile

Astfel, principalii indici ai Wall Street-ului au scăzut, de asemenea, marţi, în tranzacţiile volatile, din cauza preocupărilor legate de înăsprirea agresivă a politicii monetare şi a încetinirii creşterii economice.

Mai mult, la începutul sesiunii, comentariile miniştrilor Energiei din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au dus la creşterea cotaţiilor Brent şi WTI cu peste 1 dolar pe baril, transmite Reuters.

Totuși, un lucru este sigur, sunt vremuri volatile, iar barierele zilnice ale preţurilor sunt depăşite în zilele noastre. În vreme ce Uniunea Europeană continuă să se gândească dacă va pune sau nu embargo asupra petrolului rusesc, acest lucru schimbă foarte mult calculul în ambele direcţii”, a atras atenția John Kilduff, partener la firma Again Capital.

Comisia Europeană a amânat luarea în considerare a propunerii. Este necesară unanimitatea pentru a interzice importurile de petrol din Rusia şi, în timp ce un ministru francez a spus că membrii UE ar putea ajunge la un acord săptămâna aceasta, Ungaria a încercat să se opună embargoului.

De asemenea, unele economii europene ar putea suferi dificultăți dacă importurile de petrol rusești ar fi reduse în continuare.

Rusia poate riposta

În același timp, dacă Rusia va riposta prin întreruperea aprovizionării cu gaze, economiile din Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord ar putea scădea la nivelurile de dinaintea pandemiei, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pe lângă recenta interdicţie graduală a importurilor de petrol rusesc din G7, Japonia, care a obţinut anul trecut 4% din importurile de petrol din Rusia, a fost de acord să elimine treptat achiziţiile de petrol ruseşti. Momentul şi metoda nu au fost însă decise până acum.