Căderea părului poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale

Cercetările de la Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest au arătat că, în general, căderea părului poate afecta între 20 și 60% dintre femei, înainte de a ajunge la vârsta de 60 de ani. Căderea părului la femei este diferită de cea a bărbaților, deoarece tinde să provoace subțierea scalpului și a firelor de pe tâmple, mai degrabă decât zone de chelie tipice.

Medicul estetician Michael Mouzakis spune: „Nu se vorbește des despre acesta ca fiind unul dintre simptomele menopauzei, dar multe femei se plâng că le cade părul.

Căderea părului poate scădea încrederea în sine și poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a unei persoane”.

Faptul că simptomele perimenopauzei și menopauzei pot dura ani, sau chiar zeci de ani, ar putea avea consecințe dramatice asupra sănătății și bunăstării femeilor, potrivit Womanandhome.

Legătura dintre acest fenomen nedorit și menopauză

Există o legătură clară între menopauză și căderea părului.

Procesul de îmbătrânire afectează întregul corp, iar acesta include foliculii de păr. Pe măsură ce corpul începe să producă niveluri mai scăzute de estrogen și progesteron în timpul perimenopauzei, părul crește mai lent decât înainte și cade mai repede.

Mouzakis explică: „Acești hormoni sunt esențiali pentru creșterea și sănătatea părului.

După menopauză, estrogenul nu mai contracarează testosteronul și DHT (un androgen) poate provoca o modificare a foliculilor de păr, astfel încât aceștia devin mai mici în diametru, mai scurți în lungime și mai deschiși la culoare, până când încep să cadă”.

Rărirea și căderea părului în timpul menopauzei nu se aplică doar părului de pe cap, ci poate apărea și în altă parte a corpului. De asemenea, este posibil să observați păr în locuri pe care nu le-ați văzut până acum, cum ar fi buza superioară sau bărbia.

caderea parului
O problemă cu care multe femei la menopauză se confruntă / SURSA FOTO: Dreamstime

Este normală căderea părului în timpul menopauzei?

După cum arată cercetările, căderea părului și menopauza nu merg mână în mână pentru toată lumea. Anii care au precedat menopauza, cunoscuți sub denumirea de perimenopauză, reprezintă momentul de vârf al bufeurilor: aproape 80% dintre femei spun că le-au experimentat pe măsură ce au trecut prin această etapă a vieții.

Acest lucru se datorează fluctuațiilor semnificative ale producției de hormoni sexuali – estrogen și progesteron. Fluctuațiile apar de mai multe ori pe zi, inclusiv noaptea, când provoacă transpirații nocturne.

Cercetările experților de la Harvard School of Public Health arată că fluctuațiile hormonale care apar odată cu menopauza declanșează simptome vasomotorii precum bufeuri, frisoane, înroșirea feței, transpirație excesivă și transpirații nocturne.

Unele persoane trec prin menopauză, ajungând la postmenopauză, fără să vadă niciun impact asupra părului.

Dr. Fionnuala Barton, medic generalist acreditat de British Menopause Society, explică că telogenul (stadiul de repaus al foliculului de păr) este o parte normală a ciclului părului.

Oricine se poate aștepta să experimenteze căderea părului atunci când se spălă sau periază părul, dar menopauza poate contribui la o fază prelungită a căderii telogenului sau la un dezechilibru al programului de creștere a părului.

Alte cauze comune trebuie identificate

În timp ce căderea părului are o legătură clară cu menopauza, dr. Barton recomandă să se analizeze alte cauze comune ale căderii părului la femei.

Ea spune: „Pot exista și efecte indirecte asupra sănătății părului din cauza modificărilor asupra sănătății imune și metabolice care apar pe măsură ce hormonii noștri se schimbă, inclusiv o creștere a susceptibilității la boli autoimune și insuficiențe nutriționale.”

Alte cauze includ afecțiuni ereditare, stresul și tratament medical, cum ar fi chimioterapia.