Efectele căderilor bruște de pe burse: Nu ar trebui privit ca un semnal de recesiune

bursa

SURSA FOTO: Dreamstime

Surse guvernamentale au vorbit despre efectele pe care căderile de burse le au asupra economiilor. Aceste surse sunt de părere că ceea ce se întâmplă acum pe bursă nu trebuie privit ca un semn al recesiunii.

Bursele au căzut la nivel global

Bursele au căzut la nivel global. Căderea recentă a burselor la nivel mondial stârnește temeri și speculații legate de posibilitatea unei recesiuni în Statele Unite, care ar putea apoi să se extindă și la nivel global.

Jurnaliştii de la Gândul au solicitat la nivel guvernamental o evaluare a riscurilor legate de o posibilă recesiune, dar sursele au indicat că principalul motiv de îngrijorare este mai degrabă o posibilă escaladare a conflictului, care ar putea afecta semnificativ piața mondială a petrolului.

Conform unor surse guvernamentale citate de gandul.ro, tumultul recent pe piețele internaționale a generat speculații privind o posibilă recesiune, dar aceste presupuneri sunt influențate și de interesele brokerilor.

,,Nu ar trebui privit ca un semnal de recesiune, este un semnal de îngrijorare cu privire la ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și la implicațiile unei extinderi a războiului.

Nu are legătură cu vreo anticipată recesiune, evident că sunt foarte mulți care speculează în momentul acesta, inclusiv brokeri americani, sub umbrela unei analize economice, dar nu este pe elemente de recesiune, este pe elemente de îngrijorare”, spun aceste surse.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Evoluție galopantă pe piața bursieră

În altă ordine de idei, aceleași surse au amintit că, între luna aprilie și până recent, piața bursieră a cunoscut o creștere rapidă, care s-a stabilizat brusc la nivelul de acum câteva luni.

Conform surselor, s-a spus că, dacă ar fi existat elemente de recesiune, analiza piețelor bursiere ar fi arătat că acum s-a revenit la nivelurile de dinainte de 2024.

,,Dacă ar fi fost elemente de recesiune, dacă ne uităm pe burse, noi vedem că acum practic se ajunge la un nivel care era înainte de 2024, dacă ar fi fost element recesionist nici nu ar fi urcat, dar între aprilie și până zilele trecute a urcat foarte puternic și acum scad la nivelul lui aprilie.

E adevărat zi la zi, scăderea a fost destul de mare și de aceea au fost acele aprecieri că e cea mai mare cădere după 1987 la Japonezi. Căderea nu a fost pe trend, de scădere”, potrivit surselor.

Bursa

BVB a deschis în scădere

Luni, Bursa de Valori București (BVB) a deschis ședința în scădere pe toți indicii, iar tranzacțiile înregistrau un volum de 47,81 milioane lei (9,6 milioane euro) la doar 35 de minute de la începutul sesiunii.

Indicele BET, care reflectă performanța celor mai lichide 20 de companii, înregistra o scădere de 3,97%. Indicele BET-Plus, ce urmărește evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni de la BVB, marca o scădere de 4,10%.

În același timp, indicele extins BET-XT, care include cele mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 4,12%, iar indicele BET-BK, care reflectă performanța fondurilor de investiții, a înregistrat o depreciere de 4,55%.

În același timp, indicele blue-chip BET-XT, care include cele mai lichide 25 de acțiuni, a scăzut cu 4,12%. Indicele BET-BK, ce reflectă performanța fondurilor de investiții, a înregistrat o depreciere de 4,55%.

Bursa japoneză a închis ziua de luni cu o scădere de 12,40%, marcând cel mai sever declin într-o singură zi, pe fondul temerilor legate de o posibilă recesiune în SUA și al aprecierii yenului, conform agenției Kyodo. S-au înregistrat scăderi şi pe bursele de la Seul, New York, Londra, Frankfurt, Paris sau Budapesta.