Preţul pachetelor de ţigări se majorează de astăzi cu 30 de de bani. Astfel, un pachet de Kent, Marlboro sau Camel costă 8,9 lei în loc de 8,6 lei. Scumpirea ar putea fi şi ultima din acest an, dar producătorii nu ştiu încă dacă acciza în euro va mai fi sau nu majorată de la 1 ianuarie, pe lângă majorarea cauzată de deprecierea leului.

Preţul unui pachet de Pall Mall, L&M şi Winston a crescut de la 7,9 la 8,2 lei.

Scumpirea este a doua operată de producătorii de ţigări de la începutul lunii noiembrie pentru a acoperi majorarea în lei a accizei de ţigări ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie a noului curs la care se calculază accizele, potrivit directorului de corparate affairs al JTI România, Gilda Lazăr.

„Acesta este al treilea val de scumpiri din acest an. În total preţul pachetelor de ţigări a crescut cu 2,3 lei şi, în cazul în care se va majora cu 10 euro acciza la mia de ţigarete, ţigările s-ar putea scumpi cu încă 1,2 lei, deci cu 3,5 lei în total”, a declarat Gilda Lazăr pentru capital.ro.

Guvernul ar amâna majorarea accizei, dar nu prea poate

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat în luna noiembrie că România va solicita Comisiei Europene să permită amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, inclusiv a celei la tutun, de la 64 de euro la 74 de euro pe mia de ţigarete.

În schimb, oficialul JTI spune că situaţia este incertă în condiţiile în care actualul guvern are atribuţii limitate şi nu poate modifica prevederile Codului Fiscal. Pe de altă parte, producătorii nu ştiu dacă un nou guvern ar mai putea avea timp să modifice Codul Fiscal până la 31 decembrie.

„Scumpirea aceasta, de 30 de bani poate fi ultima, dar am mai putea avea o nouă majorare de preţ cu 1,2 lei”, a mai spus Lazăr.

De la 1 ianuarie 2010, accizele se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,5% mai mare decât cursul valutar valabil în 2009. În condiţiile în care, la fiecare pachet de ţigări se plăteau taxe de 1,52 euro, creşterea de preţ determinată de majorarea cursului la care se calculează accizele ar fi de 0,8 lei.

 Citiţi şi: Ce produse se scumpesc de la 1 ianuarie