Cadoul bugetar al cotei unice nu ne scapa de sistemul IVG

dolari). Acesti bani vor ramane atat in buzunarul salariatilor cu venituri medii si mari, cat si la dispozitia angajatorilor. In functie de modul in care au fost negociate salariile, unii vor castiga mai putin, altii mai mult. Cadoul are insa si costuri. Pentru a compensa pierderea de venituri bugetare, contributiile sociale nu vor scadea decat din 2006, impozitul pe veniturile microintreprinderilor se va dubla, urmand sa creasca si impozitul pe dividende. In plus, cei care isi faceau planuri sa

dolari). Acesti bani vor ramane atat in buzunarul salariatilor cu venituri medii si mari, cat si la dispozitia angajatorilor. In functie de modul in care au fost negociate salariile, unii vor castiga mai putin, altii mai mult. Cadoul are insa si costuri. Pentru a compensa pierderea de venituri bugetare, contributiile sociale nu vor scadea decat din 2006, impozitul pe veniturile microintreprinderilor se va dubla, urmand sa creasca si impozitul pe dividende. In plus, cei care isi faceau planuri sa incheie asigurari private de sanatate sau sa isi asigure locuinta isi pot lua adio de la deducerile acordate de vechiul Cod fiscal. La fel se va intampla si cu facilitatile fiscale acordate pentru „termopane”. Chiar si asa, Guvernul va avea greutati in a convinge oficialii FMI ca va putea tine in frau deficitul bugetar. Pentru a nu fi depasita limita de 1,5% din PIB convenita pentru acesta, pierderile de venituri bugetare ar trebui compensate prin reduceri de cheltuieli sau majorari de taxe si impozite. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, crede ca nu vor fi necesare cresteri suplimentare de impozite. Tot el apreciaza ca reforma fiscala va reusi sa scoata la lumina o parte a economiei gri si a celei subterane. In plus, Popescu spune ca bugetul va face economii si in urma simplificarii sistemului de globalizare a veniturilor (IVG), a carui administrare costa aproape 1.000 miliarde de lei. Pentru unele persoane, cota unica va insemna eliminarea obligatiei de depunere a declaratiilor de venit global. De sistemul IVG nu va scapa insa toata lumea, anumite categorii de contribuabili trebuind sa bata in continuare, in fiecare an, drumul la Administratia Financiara.

Se mai globalizeaza veniturile?
Principiul retinerii la sursa a unui impozit unic de 16% pentru aproape toate tipurile de venituri va scapa de obligatia depunerii declaratiilor IVG o parte a contribuabililor. Astfel, cei care isi schimba locul de munca nu vor mai merge in fiecare an la Administratia Financiara asa cum erau obligati pana acum, chiar daca aveau venituri doar din salarii. Regula nu se poate aplica, insa, in cazurile in care nu se poate face retinere la sursa. Este cazul avocatilor, ai caror clienti nu pot retine „la sursa” impozitul datorat pentru a-l vira statului, sau al persoanelor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor. De drumuri la Fisc nu scapa nici cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Cum se pastreaza deducerile pentru contributiile la schemele de pensii ocupationale, toti care vor sa beneficieze de ele vor depune, de asemenea, declaratii de venit global.
Cat castiga angajatii la salariu?
O reducere a impozitului pe venit inseamna, in primul rand, mai multi bani ramasi in buzunarul angajatului. Bineinteles, daca acesta a negociat cu angajatorul salariul brut. Pentru bugetari, aceasta este regula. Daca a fost negociat salariul net, diferenta de impozit ramane angajatorului. Trecerea de la un sistem progresiv de impozitare, cu cote cuprinse intre 18% si 40%, la o cota unica de 16% va aduce, evident, castiguri mai mari celor cu venituri mai mari. Discrepantele vor fi atenuate totusi de sistemul deducerilor personale regresive (peste 30 milioane de lei nu se mai acorda nici o deducere). La un venit brut lunar de 6 milioane de lei, salariatul va castiga aproape 100.000 de lei. Un venit brut de 18 milioane de lei, va insemna insa un plus de aproape 1,2 milioane de lei, in vreme ce pentru 50 milioane de lei castigul se apropie de 7,3 milioane de lei.
Ce deduceri se mai pastreaza?
Deducerea suplimentara de 200 de euro anual, acordata prin vechiul Cod fiscal pentru asigurarile private de sanatate, la fel ca si pentru asigurarea locuintei, nu mai este valabila incepand de anul acesta. Ele nu au functionat, in fapt, niciodata. Adoptarea legilor necesare a fost amanata mult timp de vechiul guvern, cand a existat lege nu s-au adoptat norme, multe prevederi ramanand ambigue si imposibil de pus in practica.Existenta doar pe hartie a fost si deducerea suplimentara de 200 de euro anual acordata pentru contributiile la schemele de pensii ocupationale. Noul guvern a decis totusi ca aceasta deducerea poate fi mentinuta. Pentru a beneficia de ea, angajatii va trebui sa depuna declaratii de venit global. Mai putin ingaduitor a fost Executivul cu deducerea acordata, in limita a 15 milioane de lei anual, pentru imbunatatirea termica a locuintei.
Ce se intampla cu contributiile sociale?
O posibila pierdere de venituri bugetare de peste un miliard de dolari in urma reducerii impozitului pe venit si a celui pe profit a facut imposibila diminuarea concomitenta a contributiilor sociale. Potrivit vechiului Cod fiscal, acestea urmau sa scada anul viitor de la 49,5% la 47,5% (cumulat angajat si angajator). Desi nivelul lor, printre cele mai mari din regiune, a fost acuzat frecvent de catre oamenii de afaceri, reducerea nu se va mai produce in 2005. Ea va incepe abia din 2006, contributiile urmand sa scada la 39,5% pana in 2009. Mentinerea unui nivel ridicat anul viitor reduce insa din atractivitatea reducerii impozitului pe profit si a celui pe venit, necontribuind la stimularea agentilor economici care opereaza in economia gri sau in cea subterana sa isi scoata afacerile la lumina.
Cum vor fi afectate veniturile bugetare?
Daca reducerea fiscalitatii nu ii va determina sa plateasca statului sumele cuvenite si pe cei care pana acum gaseau mijloace de a ocoli legea, noul Guvern are o problema. Din scaderea impozitului pe venit si a celui pe profit, bugetul poate pierde 32.000 miliarde de lei. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, ne-a declarat ca exista mai multe surse pentru a compensa diferenta. Astfel, renuntarea la reducerea contributiilor sociale va aduce un plus de 9.700 miliarde de lei fata de bugetul vechiului guvern, dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor alte 5.400 miliarde de lei, iar cresterea impozitului pe dividende in cazul persoanelor fizice (de la 5% la 10%), inca 5.000 miliarde de lei. In plus, din cresterea economica prognozata la 6,5% (fata de 5,2% in varianta PSD) se asteapta 9-10.000 miliarde de lei, iar daca se pastreaza acelasi ritm de anul trecut la recuperarea arieratelor, vom avea inca 11.000 miliarde de lei.
Ce se intampla cu alte tipuri de venituri?
Introducerea cotei unice de 16% va aduce schimbari si in cazul in cazul anumitor venituri pentru care pana acum erau prevazute cote reduse de impozitare. Astfel, cu 16% se vor impozita de anul acesta si veniturile din chirii (de la 15%), deducerile reducandu-se de la 50% la 25%. Avantajul este insa ca la globalizare regularizarea nu se va mai face dupa grila veche, in care pentru venituri mai mari te puteai incadra la o cota de 40%. De la 15% la 16% creste si impozitul pentru drepturile de autor (cu plati anticipate de 10% in timpul anului si deduceri diminuate de la 60% la 40%, respectiv de la 70% la 50% pentru arta monumentala). In mod similar, avantajul apare la globalizare. Crestere de impozit va fi si in cazul veniturilor agricole (cu 1%), premii (cu 6%), contracte de comision, mandat, conventii civile, prime de asigurare platite de angajator pentru angajat. In plus, impozitul pe dividende se dubleaza la 10% pentru persoanele fizice.

Cote de impozit In 2005
· Veniturile persoanelor fizice se vor impozita cu 16%.
· Pentru un venit lunar brut sub zece milioane de lei, deducerile personale variaza intre 2,5 si 6,5 milioane de lei, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere. Deduceri personale vor fi acordate degresiv pentru venituri intre 10 si 30 de milioane de lei si deloc la peste 30 de milioane lei.
· Deducere pentru contributiile la schemele de pensii ocupationale – maximum 200 de euro. Dispar deducerile suplimentare pentru asigurari private de sanatate si asigurarea locuintei
• Contributiile sociale raman la 49,5%.r
r• Veniturile din drepturile de autor: impozit de 16% (10% anticipat in timpul anului, deducere 40% la globalizare.rn
rn• Impozitul pe dividente se dubleaza la 10% pentru persoanele fizice (nivel valabil si penmtru persoanele juridice)rn
rn• Veniturile din dobanzi – impozit 1%rn
rn• Venitul din activitati agricole se va impozita cu 16% (fata de 15%).rn
rn• Venitul sub forma de premii se impune cu 16% din venitul net, in vreme ce veniturile din jocurile de noroc se impun cu 20% din venitul brut. rn
rn• Veniturile din cedarea folosintei bunurilor se impun cu 16%, iar deducerile vor fi de 25% din venitul brut.